Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vučić: Sa Erdoganom sam posebno razgovarao o BiH

erdogan – vucic 1

Srbija oseća Tursku kao prijatelja. Mi jesmo prijateljska zemlja i turskom narodu i turskoj državi. Tako smo se ponašali, a tako ćemo se i ponašati, poručio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić danas u Beogradu, nakon sasanka sa predsjednikom Turske Recepom Tayyipom Erdoganom, javlja Anadolu Agency (AA).

Vučić je danas u Palati Srbija uz najviše državne počasti dočekao predsjenika Turske Erdogana, čija je ovo prva posjeta Srbiji u svojstvu predsjednika Republike Turske. Nakon sastanka iza zatvorenih vrata održana je konferencija za novinare.

Vučić je izrazio zadovoljstvo zbog danas potpisanih sporazuma između Srbije i Turske, te dodao kako se nada da će dvije zemlje u budućnosti imati još bolje odnose.

“Potpisali smo 12 sporazuma, iako smo očekivali 10, dogovorili smo još dva i potpisali smo 12 sporazuma. Sutra ćemo u Novom Pazaru potpisati još četiri. Radi se o veoma konkretnim sporazumima važnim za Republiku Srbiju”, naglasio je Vučić.

Srbija oseća Tursku kao prijatelja

Prije nego što se osvrnuo na sadržaje ovih sporazuma, Vučić je naglasio kako “Srbija oseća Tursku kao prijatelja”.

“Mi jesmo prijateljska zemlja i turskom narodu i turskoj državi. Tako smo se ponašali, a tako ćemo se i ponašati”, kazao je Vučić, te dodao:

“U trenutku kada je pokušan puč i vojni udar u Turskoj, zvanični organi Republike Srbije su osudili taj pokušaj najvišeg oblika terorističkg delovanja i stavili se na stranu legalno i legitimno izabranih organa Turske i njenog predsjednika Erogana.”

Naglasio je kako to Srbija nije uradila zato što joj je nešto bilo potrebno, nego zato što građani samo svojom voljom imaju pravo i obavezu da biraju svoju budućnost, a ne nasiljem i uz podršku nekog stranog faktora.

“U Srbiji nikada nećete imati one koji će praviti paktove sa protivnicima legalno i demokratski izabranih organa u Turskoj. Mi našu saradnju baziramo na saradnji sa onima koje je turski narod legalno izabrao”, rekao je Vučić te naglasio kako Srbija nema nikakvu saradnju niti sa Gulenovim sljedbenicima, niti sa bilo kim drugim. Srbija, kako je kazao, u tom smislu želi imati čiste odnose i čiste ruke u odnosima.

Vučić je zahvalio Erdoganu zbog činjenice da su turski investitori ulagali u mala mjesta u Srbiji. Pomenuo je mjesto Krupanj, u zapadnoj Srbiji, koje je stradalo tokom katastrofalnih poplava 2014. Kako je naglasio, tamo je ugašena jedina fabrika, no zahvaljujući turskim investitorima ona će ponovo biti puštena u pogon i ljudi će dobiti posao. Zahvalio je također i za ulaganja turskih poduzetnika u Leskovcu, Nišu, Aleksincu, Lebanu, Vladičinom Hanu, te u Kraljevu gdje će biti zaposleno 2.500 ljudi.

Cilj za narednu godinu trgovinska razmjena od milijardu dolara

Govoreći o reviziji Sporazuma o slobodnoj trgovini, Vučić je kazao kako će značiti direktono povećanje izvoza, prehrabeneih i poljoprivrednih proizvoda Republike Srbije.

“Naša trgovinska razmena je na nivou od 870 miliona dolara, veoma sam zadvoljan što je predsjednik Erdogan danas rekao da očekuje da već u narednih godinu dana dostignemo milijardu”, kazao je Vučić.

Naglasio je kako će sporazum dodatno podstaći razvoj privrede, ali i dodatno otvoriti Srbiju prema Turskoj. Tokom razgovora je bilo govora i o saradnji u oblastima energetike, snadbijevanja gasom, infrastrukturnim projektima, te projektima autoputa Beograd-Sarajevo, Novi Pazar-Tutin-Sjenica.

Vučić je dodao kako su Turci broj jedan tursti u Srbiji, da je njhov broj uvećan za 30 posto u 2016. godini, a za isto toliko i u 2017. godini.

Srbija želi izgraditi odnose sa Turskom

Rekao je također da je sa Erdoganom razgovarao o regionalnim pitanjima, konkretno o Bisni i Hercegovini.

“Saglasni smo da je regionalna stabilnost i mir nešto što je najviše od našeg interesa. Posebno smo razgovarali o Bosni i Hercegovini. Ja sam ponovio stav Srbije o neophodnosti poštovanja teritorijalnog integriteta BiH, kao i integriteta Republike Srpske unutar BiH. Govorili smo o našoj zajedničkoj želji da uspostavimo najbolje moguće odnose te da gradimo dobre odnose sa Bošnjacima. Verujem da ćemo u tom smislu imati i podršku sa turske strane”, rekao je Vučić, te zaključio:

“Moramo graditi mostove saradnje i prijateljstva. Zato nam je važno da osiguramo mir, stabilnost i dobre odnose između Srba i Bošnjaka u Novom Pazaru, Tutinu, Sjenici, Prijepolju, Priboju, Novoj Varoši, u svakom drugom mestu. Sutra ćemo govoriti o tome. Neće tamo (Novi Pazar) biti samo Bošnjaci, tamo će biti i Srbi koji će da pozdrave predsjednika Erdogana. Zato što ovo nije 1389. godina, kako neki zamišljaju. Mi smo danas u 2017. godini i hoćemo i želimo najbolje moguće odnose sa Turskom. Napravićemo ih i izgraditi, to je u interesu Turske, ali i u velikom interesu Srbije.”

Vučić i Erdogan će danas prisustvovati i Poslovnom forumu Srbija-Turska, a nakon foruma je planirano da zajedno obiđu neke od znamenitosti glavnog grada Srbije.

Erdgoan će drugog dana posjete Srbiji, u pratnji Vučića, boraviti u Novom Pazaru. Tom prilikom planiran je zajednički sastanak Erdogana i Vučića sa gradonačelnicima i načelnicima općina Novi Pazar, Raška, Kraljevo, Sjenica, Tutin, Prijepolje, Nova Varoš i Priboj.

U sklopu posjete, biće obavljena i ceremonija potpisivanja protokola između Grada Novog Pazara i Općine Raška sa Turskom agencijom za saradnju i koordinaciju (TIKA), a nakon toga, predsjednici Srbije i Turske će prošetati Novim Pazarom i razgovarati sa građanima.

U Beogradu s predsjednikom Erdoganom boravi njegova supruga Emine Erdogan, kao i načelnik Generalštaba oružanih snaga, general Hulusi Akar, zamjenik premijera Fikri Isik, ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu, ministar energetike i prirodnih resursa Berat Albayrak, ministar za Evropsku uniju i glavni pregovarač Omer Celik, ministar okoliša i urbanizma Mehmet Ozhaseki, ministar ekonomije Nihat Zeybekci, ministar prehrane, poljoprivrede i stočarstva Turske Ahmet Esref Fakibaba, ministar šumarstva i vodoprivrede Veysel Eroglu i ministar prometa, pomorstva i komunikacija Ahmet Arslan.