Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vučić: Speman sam doći u Srebrenicu ako to žele Bošnjaci

BiH

ALEKSANDAR VUCIC

Srbijanski premijer Aleksandar Vučić izjavio je na konferenciji za novinare u Beogradu kako je spreman da dođe u Srebrenicu i oda počast žrtvama ukoliko Bošnjaci izraze želju da on dođe na obilježavanje 20. godišnjice, kako je rekao, velikog i strašnog zločina.

Vučić je također kazao kako srbijanska Vlada ne može podržati prijedlog rezolucije o Srebrenici koji će se naći pred Savjetom bezbjednosti Ujedinjenih naroda.

Naglasio je kako, bez obzira na sve, smatra da treba raditi na pomirenju Srba i Bošnjaka.

Vučić je, također, poručio kako Srbije ne smije da odustane od zahtjeva za izručenje Nasera Orića te upitao tko je taj koji traži da se on ne procesuira.

Vučić je na konferenciji za novinare pročitao iskaze svjedoka iz istrage koji su do detalja ispričali “kako je Orić krenuo na selo Zabražje da istjera Srbe i četnike iz njega”, javlja Tanjug.

[quote_right]”Moramo da živimo drugačije živote da bismo bili normalni. Nisam važan ja, Izetbegović ili Orić, važni su naši narodi”[/quote_right]

“Da li smatrate da država Srbije smije da odustane od zahtjeva za izručenje Orića…Tražite li od Srbije i od mene da vršim pritisak na organe Srbije da se ovo ne procesuira? Ko to traži, ko je taj majčin sud koji to traži? Imamo svjedoke, žive ljude”, kazao je Vučić te pročitao “kako je Orićeva skupina zarobila osam osoba među kojima je bila i jedna žena, koje su potom ubili”.

Kaže i da je spreman da plati svaku cijenu za političku stabilnost Srbije i dodao da Srbi i Bošnjaci moraju da žive u miru.

“Moramo da živimo drugačije živote da bismo bili normalni. Nisam važan ja, Izetbegović ili Orić, važni su naši narodi”, poručio je Vučić.

“Srbija je spremna da sa svojim komšijama gradi najbolje odnose i zato sam pažljiv kad o nečemu govorim”, rekao je premijer i dodao da Srbija nije željela da u slučaju hapšenja Orića podiže tenzije zbog eventualne reakcije Bošnjaka.

“Ali, da li će neko da vrati oči Slobodanu Iliću. Neće, kao što niko neće moći da vrati život hiljadama ljudi stradalih u Srebrenici”, naveo je.

Premijer je rekao i da ne želi da govori o brojevima, već isključivo o ljudskim tragedijama i dušama, o onom što je ostalo poslije svih naših ratova i sukoba, kako bi smo, kako je rekao, mogli da gledamo u budućnost.