Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ministar unutrašnjih poslova

Vulin pozvao na “ujedinjenje svih Srba u jednu državu”, ambasada SAD-a odmah reagirala

aleksandar vulin – Borislav Zdrinja-ATAImages-PIXSELL

Reakciju ambasade u Beogradu podijelila je i ambasada SAD u Sarajevu, navodeći da će SAD uvijek podržavati BiH, njen suverenitet i teritorijalni integritet, kao i njen multietnički karakter – jedna država, s dva entiteta, tri konstitutivna naroda i ostalima

Ambasade SAD-a u Bosni i Hercegovini i Srbiji reagirale su nakon izjave ministra unutrašnjih poslova Srbije Aleksandra Vulina da je “jedini način da Balkan ostane stabilan da svi Srbi žive u istoj državi”.

“Ako hoćemo opstati, vrlo brzo ćemo postati jedinstven politički narod, kao prvi korak k ujedinjenju… Jedini način da Balkan ostane stabilan je da Srbi žive u jednoj državi. Svi sukobi na Balkanu počinju diskriminacijom Srba. Tamo gdje poštuju prava Srba nemaju problem sa srpskim svijetom”, naveo je Vulin u intervjuu.

Odmah je stigla reakcija Ambasade SAD-a.

“Daytonski mirovni sporazum čuva mir i stabilnost. Sve vlade i svi predsjednici Srbije su ga podržali. Komentari ministra unutrašnjih poslova o ujedinjenju svih Srba u jednu državu nisu u skladu s Daytonskim sporazumom i proturječe integraciji Srbije u evropske strukture”, poručili su iz ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji.

Reakciju ambasade u Beogradu podijelila je i ambasada SAD u Sarajevu, navodeći da će SAD uvijek podržavati BiH, njen suverenitet i teritorijalni integritet, kao i njen multietnički karakter – jedna država, s dva entiteta, tri konstitutivna naroda i ostalima.