Wigemark: Obnovljivi izvori energije ključni potencijal Višegrada

wigemark poljop (2)

Projekat “Lokalna zajednica preuzima inicijativu” kojeg sprovodi Kancelarija specijalnog predstavnika Evropske unije u BiH (EUSR) nastavljen je posjetom Višegradu, gdje je održana deveta javna debata o ulozi lokalne zajednice u procesu pridruživanja EU, prenosi Anadolu Agency (AA).

Domaćin debate, šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik EU ambasador Lars-Gunnar Wigemark, razgovarao je s različitim predstavnicima lokalne zajednice, privrednicima, poljoprivrednicima, predstavnicima civilnog društva i drugih te izrazio zadovoljstvo posjetom ovoj opštini, koja, kako je rekao, obiluje izuzetnim razvojnim potencijalima posebno u sektoru obnovljivih izvora energije.

“Za mene je veliko zadovoljstvo što imam priliku razgovarati s građanima, onima koji učestvuju u kreiranju i unapređenju života u lokalnim zajednicama, poput Višegrada, jer zajedničkim snagama možemo uraditi mnogo toga na bh. putu evropskih integracija”, istakao je Wigemark.

Kako je kazao, uz kvalitetnije raspolaganje prirodnim resursima na polju obnovljivih izvora energije, razvoja poljoprivrede i turizma, tu su i zaštita životne sredine i podizanje ekološke svijesti kao jedan od glavnih izazova s kojima je ova lokalna zajednica suočena.

Debati u Višegradu pridružila se i ambasadorica Njemačke Christiane Hohmann koja je naglasila da su EU i njene članice duboko posvećene napretku BiH i njenom pristupanju velikoj evropskoj porodici.

“Došli smo ovdje da razgovaramo sa vama i čujemo vaše mišljenje o svim važnim pitanjima i dilemama koje imate o procesu evropskih integracija”, naglasila je Hohmann.

Regionalna ekspertica i koordinator Evropske mreže preduzetništva Crne Gore Ljiljana Belada ukazala je na važnost saradnje lokalnih vlasti s privrednim sektorom u lokalnim zajednicama.

“Crna Gora je otvorila gotovo sva poglavlja u pregovorima s EU i kao takva može poslužiti kao dobar primjer BiH”, istakla je Belada.

Debatu u Višegradu pratio je izuzetno dinamičan razgovor svih učesnika s ambasadorima, regionalnim i domaćim ekspertima koji su uključeni u projekat “Lokalna zajednica preuzima inicijativu”.

Ključna pitanja odnosila su se na to kako pristupiti sredstvima EU i kako što bolje odgovoriti na zahtjevne EU procedure u pripremi projekata.

Nakon debate, organizovan je informativno-edukativni sajam na kojem su izlagali predstavnici projekata koje finansira EU i drugi donatori, a koji direktno doprinose ekonomskom i održivom razvoju lokalnih zajednica:

ProLocal – Program za lokalnu samoupravu i ekonomski razvoj u BiH koji finansiraju EU i njemačka vlada, a provodi GIZ.

Ured specijalnog predstavnika Evropske unije u Bosni i Hercegovini (EUSR) sprovodi projekat “Lokalna zajednica prEUzima inicijativu” u okviru kojeg će posjetiti još 5, od ukupno 15 lokalnih zajednica u BiH, održati javne debate o ulozi lokalne zajednice te izazovima i mogućnostima koje nudi proces pristupanja EU.