Wigemark u Mostaru: Građani BiH zaslužuju nezavisno pravosuđe

wigemark34455

Voditelj Izaslanstva Europske unije u BiH Lars-Gunnar Wigemark posjetio je u petak rekonstruirane prostorije Kantonalnog suda u Mostaru i Tužiteljstva Hercegovačko-neretvanskog kantona za čiju je obnovu EU izdvojila 863.000 eura.

– Ova su sredstva utrošena za unaprjeđenje uredskog prostora, nabavku opreme i drugih aktivnosti što će pomoći unaprjeđenju uvjeta rada, a u konačnici osigurati profesionalno i neovisno pravosuđe kakvo građani ove zemlje zaslužuju – kazao je Wigemark.

Izrazio je zadovoljstvo što je u Tužiteljstvu smanjen zaostatak u broju predmeta ratnih zločina kojih je trenutno 44, a istovremeno je povećan broj predmeta privrednog kriminala, na koji se, kako je kazao, to Tužiteljstvo treba koncentrirati.

Wigemark je napomenuo kako se, generalno, nije lako baviti tužiteljskim ili sudskim poslovima u bilo kojoj zemlji, a posebice u Bosni i Hercegovini koja dobiva toliko kritika zbog političkog uplitanja u rad pravosuđa.

– To su neke stvari koje treba mijenjati i osiguravati neovisnost pravosuđa, jer BiH teži jednog dana postati ravnopravna članica EU – poručio je.

Glavni županijski tužitelj Zdenko Kovač i zamjenik predsjednika Županijskog suda u Mostaru Zoran Krtalić zahvalili su veleposlaniku Wigemarku na posjetu te na uloženim sredstvima u obnovljene prostorije Suda i Tužiteljstva.

– Tužiteljstvo je građevinskim zahvatima dobilo šest novih prostorija, opremljena je server soba, brzina komuniciranje je podignuta na višu razinu, sustav TCMS-a je također poboljšan – izjavio je tužitelj Kovač, dodavši kako su materijalni uvjeti za rad u Tužiteljstvu sada daleko bolji.

Također je podsjetio kako je projekt pomoći radu Tužiteljstva nastavljen i kroz IPA projekt iz 2013. koji podrazumijeva financiranje dodatnih tužitelja, stručnih suradnika, istražitelja, na radu po predmetima ratnih zločina.

Time je, kako je kazao Kovač, Tužiteljstvo HNK-a postalo efikasnije, odnosno, ekipirano je da radi po predmetima ratnih zločina, kao što to rad i Tužiteljstvo BiH.

Zamjenik predsjednika Županijskog suda u Mostaru Zoran Krtalić kazao je kako je u sklopu obnove zgrade Županijskog suda uređena velika sudnica te novi kat s 23 ureda.

Po njegovim riječima, rekonstrukcija nije završena te su preostali još neki radovi, poput promjene otvora i nabavke agregata.

Inače, projekt potpore pravosuđu u BiH vrijedan je oko 50 miliona eura i traje već nekoliko godina. Obnovu zgrada sudova i tužiteljstava financijski je pomogla i Kraljevina Norveška te Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće BiH.