Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bivši visoki predstavnik

Wolfgang Petritsch za Fokus.ba: OHR je davno trebao biti zatvoren, a Dodik uklonjen

FOTO: D. Begović/Fokus.ba
Wolfgang Petritsch FOTO: D. Begović/Fokus.ba

Odluka Schmidta koja je važila jedan dan govori da je BiH u ćorsokaku. Mislim da gledamo početak kraja Dodikove vladavine

Bivši visoki predstavnik u BiH Wolfgang Petritsch govorio je u intervjuu za Fokus.ba o odlukama aktuelnog šefa OHR-a Christiana Schmidta, njihovim posljedicama za BiH, kao i o problemu zvanom „Milorad Dodik“.

Kao visoki predstavnik u čijem mandatu su urađene možda najveće reforme u BiH odnosno u oba entiteta, Petritsch je govorio i o čestom posezanju za Bonskim ovlastima u režiji aktuelnog visokog predstavnika.

Razgovarao: A. DUČIĆ/Fokus.ba

Fokus.ba: Kako komentirate odluke aktuelnog visokog predstavnika Christiana Schmidta kojim je više puta putem Bonskih ovlasti mijenjao Ustav FBiH i Izborni zakon kako bi osigurao formiranje vlasti u Federaciji BiH?

Wolfgang Petritsch: Ja sam već nekoliko godina zagovornik da OHR treba zatvoriti. Ja sam još 2002. godine međunarodnoj zajednici predočio plan da se 2006. zatvori OHR. Danas smo u 2023. godini i to se još nije desilo. Zašto sam to još tada predlagao? Zato što smo bili mišljenja da se toliko godina nakon rata svašta promijenilo. SFOR je postao EUFOR, došlo je do promjena kad je riječ o Misiji za policiju i pravosuđe, OSCE je preuzeo druge zadatke, samo je OHR ostao. Naravno da je OHR bio najvažniji instrument, ali to je bilo predviđeno za poslijeratni period kako se zemlja ponovo ne bi vratila u su stanje rata. Sada više od četvrtine stoljeća kasnije moraju se koristiti drugi instrumenti.

Najvažniji instrument je EU. Delegacija EU u BiH odnosno specijalni predstavnik EU već poodavno su trebali preuzeti glavne zadatke. OHR je nakon toliko godina poprilično rasformisan, a u nekom periodu je bio i nerelevantan, naprimjer za vrijeme visokog predstavnika Valentina Inzka.

Sada kada je na čelu OHR-a Christian Schmidt ponovo se jače upotrebljavaju Bonske ovlasti. Vidi se da to generira dosta različite rezultate. Ali meni je ovdje važan princip: Bosanskohercegovačko politika mora naučiti da postiže kompromise, a vlasti na svim nivoima trebaju biti svjesni da ako nešto ne urade da to ima teške posljedice za državu. Naravno, ove odluke Schmidta u vezi funkcionisanja Federacije BiH s jedne strane su važne, ali treba imati na umu da su donesene jer se u periodu od više godine nije uspjelo djelovati odgovorno, nije se dolazilo do kompromisa. Svaki političar zna da, ako oni to ne urade, uradit će u konačnici OHR. To nije dobar razvoj i ovako BiH ne može u EU.

FOTO: D. Begović/Fokus.ba
Wolfgang Petritsch

Fokus.ba: Ali, Schmidt je svojim posljednjim potezom, kada je riječ o Federaciji BiH, uspostavio pravila koja su važila jedan dan. Odnosno ukinuo je za jedan dan postojeća pravila kod izbora Vlade FBiH. Bilo je dosta negativnih reakcija, i to ne samo od stranaka koji su izvisile kad je riječ o formiranju Vlade FBiH. Vaš komentar?

Wolfgang Petritsch: I to pokazuje da se nalazimo u svojevrsnom ćorsokaku. Ako BiH, ako politička klasa u BiH, ne nauči vladati u skladu sa evropskim principima, a to znači kompromis, to znači da niko ne može dobiti 100 posto, onda imate blokade i OHR. Ova odluka je moža bila potrebna, ali ovako nešto postoji ni u jednoj drugoj državi svijeta. Važno je da domaći političari nađu zajedničke političke odluke, to im svima ovdje treba biti još jasnije nego do sada.

Fokus.ba: I u vremenu kada ste Vi bili visoki predstavnike imali ste posla sa različitim djelovanjem stranaka, posebno onih s nacionalnim predznakom. Trenutno se možda s pravom postavlja pitanje, ako je bio cilj da se s vlasti uklone stranke koje snose najveću odgovornosti u proteklim decenijama za stanje u BiH, zašto su SNSD i HDZ BiH još uvijek igri?

Wolfgang Petritsch: Naravno, to je problem. U bošnjačkom političkom korpusu vidi se da postoji neko višestranačje, u srpskom je to još uvijek jako konsolidovano, a u hrvatskom još jače jer se rad i o najmanjoj grupaciji. Mislim da je zbog toga potrebno imati više razumijevanja za hrvatski faktor, ali i od njih mora zauzvrat nešto doći. Uprkos sveu, mislim da u RS polako gledamo početak kraja Dodikove vladavine. Mnogi kažu da su posljednji izbori, što se tiče RS-a, bili neregularni. Mislim da je ovo posljednja njegova faza, jer postoje snage koje rade na promjenama.

RS će toliko dugo biti problem koliko Kosovo bude problem i dok Srbije ne bude usmjerena ka evropskoj politici. Onda će pozitivnih efekata biti i u BiH. Ovakav širi pogled je zaista potreban. Poznato je i da Vučić i Dodik više nisu u dobrim odnosima. Vučić je svjestan da je njegov put, put u EU, iako prisutna neka nostalgija kada je riječ o Rusiji.

FOTO: D. Begović
Wolfgang Petritsch FOTO: D. Begović/Fokus.ba

Fokus.ba: Dodik je 14. aprila na konferenciji za novinare sa Vučićem u Beogradu najavio otcjepljenje RS. Njegova retorika nikada nije bila oštrija. Imao je brojne pokušaje u Narodnoj skupštini RS-a u namjeri da „prenese“ nadležnosti države na entitet RS, odao je počast Putinu prilikom obilježavanja neustavnog dana RS-a. On je pod sankcijama SAD, Velike Britanije, a EU je zamrznula novac za infrastrukturne projekte u Republici Srpskoj. Sada želi zakon u RS kako bi mogao procesuirati novinare koji pišu kritički. I pored svega toga, on je i dalje na vlasti. Ne samo na nivou entiteta RS, već i na državnom nivou. Mislim da bi to bilo nezamislivo u periodu kada ste bili visoki predstavnik. Vaš komentar?

Wolfgang Petritsch: Ja sam tada sa Dodikom sarađivao. Mi smo tada radili najteže reforme u entitetima. Tada to bez Dodika ne bi bilo moguće. S njim sam i izpregovarao da imamo sudstvo na nivou države koje će procesuirati ratne zločine i korupciju. Na sve je pristao iako je nekoliko godina nakon toga rekao dda je bio protiv. Dakle on se promijenio. Što se tiče Dodiko, njega je trebalo odmah na početku, kada je prvi put govorio o otcjepljenju RS, ozbiljno upozoriti i kazati da je to protiv Dejtona da to otvara veliku mogućnost za nastanak rata i da to podrazumijeva Bonske ovlasti i njegovo uklanjanje. I onda, ako bi nakon toga, ponovio izjave o secesiji onda je trebalo odmah koristiti Bonske ovlasti i njega ukloniti. U godinama nakon toga je za to bilo već prekasno. To je bila greška OHR-a. To ga je onda ohrabrilo i počeo je ponavljati ovakve izjave. Iako treba reći da nikada neće doći do otcjepljenja RS-a jer Srbija onda nikada neće ući u EU. Srbija ima dvije ključne tačke za koje se mora brinuti, jedna je normalizacija sa Kosovom i druga je RS. Zbog otga je Vučić veoma interesiran da Dodik ne postane toliko ekstreman.

Fokus.ba: Treba li EU biti više zainteresirana za BiH?

Wolfgang Petritsch: Mislim da u BiH u ličnosti ambasadora Sattlera ima velikog eksperta, osobu sa velikim iskustvom, koji apsolutno poznaje prilike na ovim prostorima. On je radio ovdje na Balkanu, zatim u Ministarstvu vanjskih poslova Austrije, poznaje dobro i rusku poziciju jer je radio u Rusiji. On je zaisgurno najbolje pozicionirani diplomata u BiH i to dobro, jer BiH treba ući u EU a ne u neku uniju pod okriljem OHR-a! BiH treba direktna široka ulica prema Briselu, a neka obilaznica preko OHR-a.