novi saziv

Za danas zakazana konstituirajuća sjednica Parlamenta BiH, poznat dnevni red

parlament bih db (3)

U skladu s Poslovnikom Predstavničkog doma PSBiH, Dom se konstituira održavanjem prve sjednice tog mandata, a konstituiranje je završeno izborom predsjedavajućeg i dva zamjenika predsjedavajućeg

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u dosadašnjem sazivu Nebojša Radmanović sazvao je za danas konstituirajuću sjednicu tog doma.

Na predloženom dnevnom redu je: davanje svečane izjave poslanika; izbor predsjedavajućeg, prvog zamjenika predsjedavajućeg i drugog zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma te izbor članova Komisije za pripremu izbora Vijeća ministara BiH.

U skladu s Poslovnikom Predstavničkog doma PSBiH, Dom se konstituira održavanjem prve sjednice tog mandata, a konstituiranje je završeno izborom predsjedavajućeg i dva zamjenika predsjedavajućeg.

Prvu sjednicu Doma, nakon izbora, saziva Kolegij Doma iz prethodnog saziva.

Dok se ne izabere predsjedavajući, prvom sjednicom predsjedava najstariji izabrani ili najstariji izabrani prisutni poslanik kao privremeni predsjedavajući.

Nakon otvaranja prve sjednice, privremeni predsjedavajući čita listu poslanika. Poslanici preuzimaju dužnost zajedničkim davanjem i pojedinačnim potpisivanjem svečane izjave.

Nakon što poslanici daju izjavu, Dom među svojim članovima bira po jednog predstavnika iz svakog konstitutivnog naroda koji će obavljati dužnosti predsjedavajućeg, prvog zamjenika predsjedavajućeg i drugog zamjenika predsjedavajućeg Doma. Predsjedavajući ne može biti izabran iz istog konstitutivnog naroda kao predsjedavajući Predsjedništva BiH i predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH u novom sazivu činiti će: Stranka demokratske akcije sa devet poslanika (osam iz FBiH i jedan iz RS-a); SDP BiH sa pet poslanika; HDZ BiH, HSS, HSP BiH, HKDU, HSPAS, HDU, HSPHB, HRAST koji će imati četiri poslanika. Po tri poslanika imat će Željko Komšić – Za građansku državu – DF/GS, kao i Narod i pravda; po dva mandata osvojili su Naša stranka i NES-Za nove generacije, dok će jednog poslanika imati Bosanskohercegovačka inicijativa – Kasumović Fuad.

Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) osvojio je šest mandata; SDS i PDP po dva; dok su po jedan mandat osvojili Za pravdu i red – lista Nebojše Vukanovića, Demokratski savez-DEMOS i Ujedinjena srpska.

Predstavnički dom sastoji se od 42 člana, od kojih se dvije trećine biraju sa teritorije Federacije BiH, a jedna trećina sa teritorije Republike Srpske.