Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Za mjesec dana odluka Ustavnog suda RS-a o vetu Bošnjaka

ustavni sud rs23

Vijeće za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda Republike Srpske (RS) će u roku od 30 dana odlučiti da su odlukama Narodne skupštine RS-a o konstatiranju rezultata referenduma u RS-u o 9. januaru, kao “Danu RS-a”, koji je osporio Ustavni sud BiH, povrijeđen vitalni nacionalni interes Bošnjaka.

Na današnjoj sjednici prihvaćeno je da se razmatraju zahtjevi Kluba delegata bošnjačkog naroda u Vijeću naroda RS-a za utvrđivanje povrede vitalnog nacionalnog interesa konstitutivnog bošnjačkog naroda u vezi s više odluka parlamenta RS-a o provedenom referendumu u septembru prošle godine.

Radi se o odluci o konstatovanju rezultata republičkog referenduma; prestanku mandata članovima Republičke komisije za sprovođenje referenduma; Izvještaju Republičke komisije za provođenje referenduma o rezultatu republičkog referenduma na pitanje: “Da li podržavate da se 9. januar obilježava i slavi kao Dan RS-a”; te zaključku o usvajanju Informacije o Zahtjevu za reviziju presude Međunarodnog suda pravde po tužbi Bosne i Hercegovine protiv Srbije i Crne Gore i Zakonu o osnovnom vaspitanju i obrazovanju RS-a.

Na sve ove akte Klub Bošnjaka stavio je veto.

Vijeće Ustavnog suda RS-a je danas razmatralo prihvatljivosti navedenih zahtjeva, odnosno postojanje uslova za meritorno raspravljanje i odlučivanje o pitanjima da li je pomenutim aktima Narodne skupštine RS-a povrijeđen vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda.

Meritorne odluke o predmetnim zahtjevima donijet će u Ustavom određenom roku u narednih 30 dana.