Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Za obnovu i izgradnju cesta u FBiH bit će utrošeno 65 miliona eura

Bennett – Bevanda

Ministar finansija i trezora Bosne i Hercegovine Vjekoslav Bevanda i prvi potpredsjednik Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Philip Bennett potpisali su danas u Sarajevu Ugovor o zajmu za obnovu i izgradnju cesta u Federaciji BiH u vrijednosti od 65 miliona eura koji je namjenjen za obnovu i modernizaciju cesta u FBiH oštećenih tokom poplava koje su zahvatile BiH 2014. godine, javlja Anadolu Agency (AA).

“Drago mi je da je EBRD prepoznao značaj ovog projekta i odobrili kredit kojim će se u prvom dijelu uraditi rekonstrukciju mostova i tunela, omogućiti izgradnju dijela obilaznice i rehabilitaciju cestovnih dionica koje su u lošem stanju”, rekao je Bevanda u obraćanju medijima nakon potpisivanja ugovora.

Projektima je, također, obuhvaćena izgradnja novih cestovnih dionica i obilaznica oko Mostara, Bihaća, Bugojna, Donjeg Vakufa, Gruda i Novog Travnika kao i dio ceste Bihać -Bosanska Krupa.

Očekuje se da će projekt biti završen 31. decembra 2019. godine, a obaveza je u proračunu FBiH za 2016. godinu sigurati oko šest miliona eura za troškove ekspropijacije i revolving sredstva za PDV.

“Zajam se sastoji od dvije tranše od po 32 i 33 miliona eura. Uslovi su veoma povoljni. Rok otplate zajma je 15 godina uključujući tri godine grace perioda na otplatu glavnice. Otplata u 24 jednake polugodišnje rata, kamata promjenljiva – šeszomjesečni EURIBOR + jedan posto marže”,objasnio je ministar Bevanda.

Danas je potpisan i amandman na Ugovor o zajmu u vrijednosti šest miliona eura koji se odnosi na projekat izgradnje saobraćajnica u Sarajevu, preciznije na južnoj longitudinali (Stupskoj petlji).

“Temeljni ugovor o zajmu s ERBD-om potpisan je još 2009. godine, u vrijednosti od 16,5 miliona eura i tu su radovi već u završnoj fazi, a naporima i inicijativom smo došli do ovih šest miliona eura koji će omogućiti da se ovaj projekat završi, samim tim saobraćajnice u Sarajevu rastereti i učini prohodnijim”, kazao je Bevanda.

Prvi potpredsjednik EBRD Philip Bennett je podsjetio da su danas potpisani ugovori o zajmovima za dva konkretna projekta i kazao da će sredstva prvog projekta od 65 miliona biti upotrijebljena za potpunu rekonstrukciju dijelova cesta koje su pretrpjele veliku štetu u poplavama u maju 2014. godine, a bile su samo privremeno popravljene neposredno poslije poplava.

“Iz ovih sredstava će također biti finansirana rekonstrukcija niza tunela i mostova, nekoliko zaobilaznica i popravljanja stanja nekoliko dionica postojećih puteva”, naveo je Bennett.

Drugi Ugovor o zajmu koji je danas potpisan u iznosu od šest miliona će omogućiti završetak radova na Stupskoj petlji, a ovaj zajam, kazao je Bennett, ima za cilj da se pomogne smanjiti velika saobraćajna gužva na toj dionici.

“EBRD čvrsto vjeruje da ovo značajno poboljšanje lokalne infrastrukture pomaže podršci lokalnog ekonomskog razvoja”, poručio je Bennett.