Za privrednike u RS neprihvatljiva radna verzija Ekonomske politike za 2016.

BiH

cvijanovic

Očekivanja privrednika u Republici Srpskoj bila su daleko veća od ponuđenih rješenja u Radnoj verziji Ekonomske politike tog entiteta za narednu godinu, pa su i reakcije poslovne zajednice oštre, prvenstveno jer nisu uvaženi neki ključni zahtjevi i nisu definisane konkretne mjere za realizaciju utvđenih politika, saopćeno je danas iz Privredne komore RS.

Naime, iz dostavljene Radne verzije Ekonomske politike RS za 2016. godinu, očigledno je da je Vlada pristupila novom konceptu kreiranja ovog dokumenta, tako da je akcenat stavljen na politike i njihovo uopšteno definisanje, bez konkretnih mjera i indikatora za mjerenje uspješnosti realizacije same Ekonomske politike.

Privrednici RS insistiraju na definisanju jasnih i konkretnih mjera koje će odgovoriti na prioritetne zahtjeve poslovne zajednice, a u svrhu ostvarenja zacrtanih ciljeva i u dokumentu definisanih pet reformskih stubova, kao i da se obezbijedi princip praćenja realizacije Ekonomske politike i ocjene njene uspješnosti.

Ovaj dokument, bez definisanih konkretnih mjera i praćenja njihove realizacije, kroz poseban akcioni plan i pregled propisa čije se donošenje, izmjena ili dopuna zahtjeva, kako bi se realizovale planirane politike i mjere, za Poslovnu zajednicu RS je neprihvatljiv, navodi se u saopćenju Privredne komore RS.

Ističu da se u ponuđenom dokumentu neke od prioritetnih mjera na kojima poslovna zajednica godinama unazad insistira uopšte ne spominju ili se samo deklarativno nalaze, kao što je smanjenje opterećenja na plaću, sistemsko rješavanje porodiljskog bolovanja, smanjenje javne potrošnje i reforma javne uprave, donošenje Zakona o podsticajima…

Traže, između ostalog, i usvajanje i implementaciju novog zakona o radu, a s ciljem prilagođavanja radnopravne regulative tržišnim uslovima privređivanja kako bi se povećala mobilnost radne snage, stepen odgovornosti i smanjilo opterećenje privrede.