Za razliku od Doma naroda, Parlament FBiH za hitnu proceduru budžeta

BiH

parlament-fbih-8

Za razliku od Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, koji je 15. decembra odobrio, u formi nacrta, budžet Federacije za iduću godinu, Predstavnički dom se na današnjoj vanrednoj sjednici opredijelio za hitni postupak tog akta, kako je i predložila Federalna vlada.

Ova proceduralna različitost u dva doma je poslovnički moguća i podrazumijeva da će budžet još jednom biti na razmatranju Doma naroda, a Predstavnički dom će, ako danas odobri prijedlog, završiti svoj dio posla.

Budžet se može smatrati usvojenim u Parlamentu samo kad ga konačno odobre oba doma, a operativnim ako ga izglasaju u istovjetnom tekstu. U slučaju razlike u tekstovima, moralo bi doći do usaglašavanja jedinstvene varijante.

Budžet FBiH za iduću godinu je predložila Federalna vlada u iznosu od 2.747.628.075 KM. To je za šest posto više u odnosu na ovogodišnji.

Dom naroda je, odbacujući 15. decembra predlagani hitni postupak, obrazložio to potrebom da delegati dobiju više vremena za predlaganje željenih korekcija, odnosno amandmana. U delegatskoj raspravi je tada najviše primjedbi izrečeno povodom umanjenja dosadašnje budžetske stavke za pomoć federalnog nivoa kantonima.

Federalni premijer Fadil Novalić, obrazlažući budžet delegatima i poslanicima, između ostalog je kazao da je rađen s velikom odgovornošću i uz uvažavanje zahtjeva budžetskih korisnika, ali ipak vodeći se restriktivnom fiskalnom politikom.