Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Protesti sindikata RS-a u četvrtak na dan razmatranja budžeta

protesti-rs-sindikat-banja-luka6

Protesti sindikata radnika unutrašnjih poslova, prosvjete, pravosuđa i uprave u Republici Srpskoj, koji se protive umanjenju plaća zbog novog koeficijenta obračuna minulog rada, bit će održani u četvratak, 22. decembra u Banjoj Luci, s ciljem da se ukaže vlastima da ne prihvataju predložena rješenja u budžetu za narednu godinu.

Kako je zasad planirano, u protestnoj povorci krenut će od sjedišta Saveza sindikata prema zgradi entitetskog parlamenta, na dan kada će poslanici Narodne skupštine RS-a razmatrati predloženi budžetski okvir za 2017. godinu, koji je za njih neprihvatljiv.

Iako će svoje nazedovoljstvo izraziti radnici u MUP-u RS, zajedno s prosvjetarima i zaposlenim u pravosuđu i upravi, skup će osiguravati pripadnici policije kojima će također biti umanjene zarade po osnovu minulog rada koji je umjesto 0,5 posto, planiran na iznos od 0,3 posto.

Sindikalci ističu da se protive da radnici koji pošteno rade svoj posao u narednoj godini dobiju plaću koja će biti umanjena, a s predstvanicima Vlade RS-a još uvijek se vode pregovori i očekuje se da tako bude sve do usvajanja predloženog budžeta.

Zasad su odbili prijedlog premijerke RS-a Željka Cvijanović da se minuli rad obračunava po koeficijentu od 0,3 za radnike koji imaju do 25 godina staža, a onima preko toga po koeficijentu 0,4.

U predloženom entitetskom budžetu za 2017., rashodi za lična primanja zaposlenih iznose 717,8 miliona KM, što predstavlja umanjenje od 4,9 miliona KM, odnosno 0,7 posto u odnosu na sredstva planirana budžetom za 2016..

Sidikat radnika pravosuđa za sutra je najavio i jednosatni štrajk upozorenja radnika u tom sektoru.