Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

javna prezentacija

Za razvoj male privrede i zapošljavanje mladih u KS oko 6,5 miliona KM

ministarstvo privrede ks (1)

Važna su nam mišljenja institucija i organizacija koje imaju iskustvo u toj oblasti, predstavnika industrijskog sektora, akademske zajednice, komora, međunardnih organizacija, udruženja

Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo upriličilo je danas javnu prezentaciju prijedloga programa podrške razvoju male privrede i zapošljavanju mladih u KS-u.

Prezentaciji su prisustvovali predstavnici brojnih institucija i organizacija s iskustvom u implementaciji programa razvoja preduzetništva i zapošljavanja mladih.

Kako je tom prilikom istakao resorni ministar Haris Bašić, Ministarstvo privrede ove godine izdvaja 4,4 miliona KM za programe podrške razvoju male privrede, te dva miliona KM za zapošljavanje mladih.

– Vjerovatno je riječ o najvećem iznosu novčanih sredstava izdvojenih do sada za te svrhe. U cilju transparentne implementacije ovih sredstava kao i jačanja konkurentnosti, željeli smo otvoriti dijalog o podršci koju namjeravamo pružati maloj privredi i zapošljavanju mladih. Važna su nam mišljenja institucija i organizacija koje imaju iskustvo u toj oblasti, predstavnika industrijskog sektora, akademske zajednice, komora, međunardnih organizacija, udruženja. Željeli smo saslušati njihovu praksu i na temelju prijedloga dodatno unaprijediti ovogodišnje programe – izjavio je Bašić.

Po riječima ministra, ovogodišnji prijedlog programa Ministarstva privrede obuhvata i podršku kroz subvencije kamata i osiguravanja povoljnog kapitala za malu i srednju privredu, podršku novoosnovanim preduzećima, edukaciji i zapošljavanju u IT-industriji, ženskom preduzetništvu, a prvi put i kreativnoj industriji. Planirana je i podrška izgradnji preduzetničke infrastrukture, podrška omladinskim startup firmama.

Današnjem skupu prisustvovali su čelnici i predstavnici IT sektora, Privredne i Obrtničke komore, Ekonomskog instituta, Udruženja poslovnih žena BiH, predstavnici kreativne industrije, te brojnih međunarodnih i domaćih organizacija i firmi koje implementiraju projekte podrške privredi, razvoju preduzetništva i zapošljavanja mladih, saopćeno je iz Pres-službe KS.