Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Apsurdi bh. pravosuđa

Za sudiju drugostepenog suda VSTV opet izabrao osobu bez iskustva

brcko sud

Spisak izabranih sudija Apelacionog suda Brčko distrikta BiH još jedan je primjer kako brzo napreduju pojedine osobe iz našeg pravosuđa. Jedan od izabranih redovnih sudija Apelacionog suda Brčko distrikta BiH je i Vuk Lučić. On je svojevremeno bio stručni saradnik u tom sudu, da bi krajem 2015. bio izabran za sekretara Pravosudne komisije u Brčkom, a VSTV ga u aprilu prošle godine imenuje prvo za dodatnog, a sad i za redovnog sudiju

Nepunu godinu nakon što je, bez dana sudijskog iskustva, imenovan za dodatnog sudiju Apelacionog suda Brčko distrikta BiH, Vuk Lučić je postao i redovan sudija tog suda. Odluku o njegovom imenovanju donijelo je na posljednjoj sjednici Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH, piše Žurnal.

Vuk Lučić je, saznajemo, u Apelacioni sud kao pripavnik – volonter počeo raditi 2. marta 2009. godine, a u međuvremenu postaje stručni saradnik. Krajem 2015. izabran je za sekretara Pravosudne komisije Brčko distrikta BiH, da bi ga VSTV u aprilu prošle godine imenovao za dodatnog sudiju Apelacionog suda.

Članovi brčanske pravosudne zajednice, koji su zamolili da im ne objavljujemo ime, tada su se obratili Žurnalu tvrdeći da je Lučićevo imenovanje za dodatnog sudiju „uvreda za sudije ostalih sudova u BiH, jer se radi o osobi koja u to vrijeme nije imala dana sudijskog iskustva“.

Oni su tvrdili, a o čemu je Žurnal već pisao, da je imenovanje Lučića suprotno i nacrtu prijedloga Zakona o VSTV-u koji predviđa da se u viši sud može imenovati samo osoba koja ima određen broj godina iskustva u radu kao sudija nižeg stepena. Prema ovom nacrtu neko ko nije radio kao sudija prvog stepena ne bi mogao ni konkurisati za sudiju suda većeg stepena, a kamoli biti izabran na tu poziciju.

Već godinama u pravosudnoj zajednici upozoravaju da mnoge sudije i tužioci preskaču i po nekoliko „stepenica u karijeri“, te da je i to jedan od razloga zbog čega nam je pravosuđe ovakvo kakvo jeste.

„Danas, čim počnu raditi, tužioci i sudije završavaju na višim tužilačkim i sudijskim nivoima, gdje su u bivšem sistemu, samo oni najbolji, mogli biti tek po zalasku karijere“, jedan od komentara koji se može čuti u pravosudnoj zajednici.

„Svima nam je poznato da su tri sutkinje Apelacionog suda koje su otišle u penziju isključivo radile parnične, vanparnične i upravne stvari po žalbi. To znači da na njihovo mjesto moraju, odnosno trebale bi doći osobe koje imaju iskustvo upravo na tim referatima. Međutim, pitanje je kakvo iskustvo na tom polju imaju oni koji su imenovani za sudije drugostepenog suda. Zar ne treba da se gledaju iskustvo i znanje, a ne samo ocjene“, pita sudija iz Brčkog Nedeljko Tabaković, koji već godinama upozorava na sve manjkavosti u brčanskom pravosuđu.

Lučić je, saznajemo, imao 112,6 bodova i na rang listi je šesti. Prva je bila Ružica Jukić, nekadašnja potpredsjednica VSTV-a BiH, ali ona sa 121,5 bodova nije izabrana za sudiju Apelacionog vijeća Brčko distrikta BiH.

O Ružici Jukić Žurnal je ranije u nekoliko navrata pisao. Izvor Žurnala tvrdi da se Jukić, kao kandidatu sa najvećim brojem bodova, desilo upravo ono što je rađeno i u vrijeme njenog mandata u Vijeću: ne biraju se prvi sa rang liste, zbog čega se nameće pitanje – čemu uopšte bodovanje.

Jedan od kandidata za sudiju ovog suda bio je i Dragan Tomaš, sudija Osnovnog suda u Brčkom, o kojem smo također ranije pisali. On je blizak predsjedniku tog suda Jadranku Grčeviću, protiv kojeg je UDT nedavno podigao disciplinsku tužbu.

Prema saopćenju VSTV-a, za sudije u Apelacionom sudu Brčko distrikta BiH imenovane su još i donedavne tužiteljice brčanskog Tužilaštva Amela Mustafić i Šejla Drpljanin.