BiH

Potpisana dva ugovora

Za vodosnabdijevanje u Jajcu i Zvorniku EU donirala oko dva miliona eura

20/04/2021

Sredstva iz granta za Jajce bit će utrošena za izgradnju i ulaganje u vodoopskrbu na desnoj obali rijeke Vrbas, od izvora Resnik te izgradnju sedam malih postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda

Ministar finansija i trezora Bosne i Hercegovine Vjekoslav Bevanda potpisao je danas s potpredsjednicom Evropske investicijske banke (EIB) Lilyanom Pavlovom dva ugovora o grantu Evropske unije koji se odnose na projekte vodosnabdijevanja u Jajcu i Zvorniku.

Ceremoniji potpisivanja sporazuma, koja je organizirana putem video linka zbog epidemiološke situacije izazvane koronavirusom, prisustvovao je i specijalni predstavnik EU za BiH i šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler.

Ministar Bevanda naglasio je da se za općinu Jajce iz fondova Evropske unije izdvaja 1,5 miliona eura grant sredstava, a za Grad Zvornik 595.000 eura čime se podržavaju već započeti postojeći projekti.

Prema planu projekata, koji su već u toku, sredstva iz granta za Jajce bit će utrošena za izgradnju i ulaganje u vodoopskrbu na desnoj obali rijeke Vrbas, od izvora Resnik te izgradnju sedam malih postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.

Predviđeno je da se na drugom projektu uz ova grant sredstva okonča izgradnja sistema za vodosnabdijevanje „Lokanj-Pilica“ i izgradnja malog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda za naselje Tabanci u Zvorniku.

Prema mišljenju ministra Bevande i ova grant sredstva, koja je osigurala EU iz svojih fondova, poboljšat će kvalitet života stanovnika općine Jajce i grada Zvornika te doprinijeti zaštiti okoliša.

– Praksa je pokazala da EIB implementira projekte koji su rezultat potreba običnog čovjeka. Tako je i ovog puta osiguran dodatni novac za poboljšanje vodosnabdijevanja u Jajcu i Zvorniku gdje stanovništvo ima realan problem s pitkom vodom i zaštitom okoliša. Ova sredstva pomoći će da se njihova kvaliteta života značajno unaprijedi – naglasio je ministar Bevanda.

Dodao je da će bespovratna sredstva, koje je osigurala EU za ova dva projekta, biti implementirana putem Evropske investicijske banke i alocirana na Federaciju BiH i Republiku Srpsku, saopćeno je iz Ministarstva finansija i trezora BiH.

Potpredsjednica EIB-a Lilyan Pavlova kazala je da je BiH za ovu banku ključni partner u regiji te je u posljednjoj deceniji uloženo dvije milijarde eura u projekte iz područja saobraćaja te malih i srednjih preduzeća.

Dodala je da je da će u budućnosti više projekata biti namijenjeno za ekonomski oporavak nakon pandemije virusa Covid-19, te će u prvoj polovini ove godine biti uloženo više od 100 miliona eura u zdravstveni i sektor obnovljive energije te nastavak izgradnje koridora Vc.

Sattler je naglasio da EU stoji uz BiH, posebno uz ovakve projekte koji se odnose na kavlitetu života građana i zaštitu okoliša.

Podsjetio je da je uz današnje ugovore o dodjeli od oko dva miliona eura bespovratnih sredstava iz IPA fondova krajem prošle godine uloženo i šest miliona eura za podršku BiH u ovoj oblasti te da očekuje postupno dostizanje evropskih standarda.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.