Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ursula von der Leyen

Potvrda iz vrha EU: Od maja do kraja augusta u BiH stiže 210.000 doza vakcina

ursula von der leyen

– Zajedno smo u ovome – napisala je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen

Od maja do kraja augusta 210.000 doza vakcina protiv koronavirusa koje je finansirala Evropka unija stići će u Bosnu i Hercegovinu, potvrdila je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Kako je danas napisala na svom zvaničnom Twitter profilu, Evropska unija ostaje uz partnere na zapadnom Balkanu što je naglasila i u razgovoru s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltijom.

– Zajedno smo u ovome – napisala je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Evropska komisija i Austrija danas su najavile sklapanje sporazuma o isporuci COVID-19 vakcina za zapadni Balkan, saopćeno je iz Evropske komisije.

Evropska komisija je izjavila da će finasirati 651.000 doza BioNTech/Pfizer vakcina, a podijelit će se uz pomoć Austrije. Prva isporuka svim partnerima u regiji trebala bi biti u maju, a redovite tranše nastavit će se do avgusta.

Evropski komesar za proširenje i politiku susjedstva Oliver Varhelyi je dodao da uprkos trenutnoj globalnoj nestašici, EU će isporučiti vakcine kako bi pomogli zapadnom Balkan.

– Pružamo podršku od početka pandemije počevši od medicinske opreme poput maski, respiratora, jedinica za intenzivnu njegu i vozila hitne pomoći. Sada ćemo pomoći osigurati vakcinaciju svih medicinskih radnika koji su na prvoj liniji u cijeloj regiji, kao i nekih drugih ranjivih skupina. Stalo nam je do zapadnog Balkana čija je budućnost u Evropskoj uniji – poručio je Varhelyi.