Zagađenost zraka: Zabranjena vožnja starih automobila u Sarajevu

BiH

Sarajevo opet prekrio gusti smog i magla

Referentne automatske stanice za monitoring kvaliteta zraka, zabilježile su tokom jučerašnjeg dana prekoračenje prosječnih dnevnih vrijednosti suspendovanih čestica prašine u zraku, predviđenih za proglašenje druge epizode “Upozorenje”, u skladu s Planom interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti u Kantonu Sarajevo (KS).

Federalni hidrometerološki zavod u KS za naredna 24 sata ne predviđa značajnu promjenu vremenske situacije te se može očekivati daljnji trend povećanja koncentracije zagađujućih materija na području KS.

Na osnovu ovih informacija Operativni štab Vlade KS je proglasio drugu epizodu upozorenja.

U skladu s Planom interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti u KS, Operativni štab Vlade KS nalaže da sva postrojenja za sagorijevanje snage preko 1 MW koja koriste čvrsta goriva i teška ulja, smanje produkcije toplotne energije za minimalno 3 stepena celzijusa.

Također je naloženo da Kantonalno javno komunalno preduzeće “Toplane” i ostali subjekti koji se bave proizvodnjom i distribucijom toplotne energije, a koriste prirodni gas kao emergent, smanje temperaturu u prostoru koji zagrijavaju za 1 stepen celzijusa, a zabranjeno je i kretanje automobila čiji motori imaju normu manju od EURO tri uz pojačane kontrole organa Ministarstva unutrašnjih poslova.

Operativni štab Vlade KS nalaže da sva postrojenja za sagorijevanje snage preko 1 MW koja koriste čvrsta goriva i teška ulja, smanje produkcije toplotne energije za minimalno 3 stepena celzijusa

Osim navedenog, potrebno je osigurati protok vozila bez dužeg zadržavanja na glavnim gradskim raskrsnicama sa izmjerenim najvećim koncentracijama zagađujućih materija. To će biti osigurano uvođenjenjem Centra za upravljanje i nadzor semaforiziranih raskrsnica, gdje bi se iz kontrolnog centra moglo uticati na dužinu trajanja “zelenog vala”.

Naglašano je da ostaju na snazi i sve mjere koje podrazumijeva prva epizoda pripravnosti, a koju je Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša proglasilo 3. decembra.

Apeluje se na građane da svedu na minimum kretanje i zadržavanje na otvorenom u ovom periodu, a to se naročito odnosi na ugrožene kategorije, odnosno trudnice, djecu, starije osobe i hronične bolesnike.

Pri eventualnom boravku na otvorenom koristiti zaštitu u vidu zaštitnih maski. Smanjiti konzumiranje cigareta u zatvorenim prostorijama i korištenje čvrstog goriva, koliko je to moguće.

Stručno tijelo za koordinaciju i nadzor kontinuirano prati vremenske prilike i koncentracije zagađujućih materija u zraku te će u skladu s razvojem situacije davati preporuke za daljnja postupanja Operativnom štabu Vlade KS, saopćeno je iz Press službe KS.