Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zrak.ekoakcija

Zagađen zrak: Najgora situacija u Zenici, Sarajevu i Goraždu

zagadjen zrak – zenica

Zagađenost vazduha ovog nivoa opasna je za osjetljive grupe, pa su zbog toga mogući pojačani simptomi i intenzitet bolesti kod osoba sa bolestima srca i disajnih organa

U pojedinim gradovima Federacije BiH vazduh je i jutros zagađen, a najgora situacija je u Zenici, Sarajevu i Goraždu gdje je vazduh ocijenjen kao nezdrav.

Prema mjerenjima obavljenim u 7.00 časova, indeks kvaliteta vazduha u Zenici iznosio je 188, Sarajevu 166, a u Goraždu 159, podaci su stranice “Zrak.ekoakcija”.

Zagađenost vazduha ovog nivoa opasna je za osjetljive grupe, pa su zbog toga mogući pojačani simptomi i intenzitet bolesti kod osoba sa bolestima srca i disajnih organa.

Osjetljive grupe stanovništva su i stariji, trudnice i djeca koji bi trebalo da smanje produžena ili veća naprezanja tokom boravka na otvorenom.

Nezdrav vazduh za osjetljive kategorije jutros je bio Tuzli sa indeksom od 122, dok je umjereno zagađeno u Jajcu i Kaknju.

Indeks kvaliteta vazduha od nula do 50 je dobar, od 51 do 100 umjereno zagađen, od 101 do 150 nezdrav za osjetljive grupe stanovništva, od 151 do 200 nezdrav, od 201 do 300 vrlo nezdrav i više od 300 opasan po zdravlje.

Podaci objavljeni na ovoj veb-stranici prikupljeni su sa mjernih stanica zvaničnih institucija u FBiH, rečeno je ranije Srni u Udruženju “Eko-akcija” u Sarajevu.