Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zagađenost vazduha u Sarajevu četiri puta veća od dozvoljene

zagadjenost sarajevo222

Federalni hidrometeorološki zavod izdao je žuti nivo upozorenja za područje Kantona Sarajevo zbog pojave magle po kotlinama, a zabilježena je koncentracija od 200 mikrograma prašine, što je četiri puta više od dozvoljene vrijednosti.

Enis Omerčić iz Sektora kvaliteta životne sredine Federalnog hidrometeorološkog zavoda rekao je Srni da je u sarajevskom kantonu situacija malo bolja nego juče, posebno u višim predjelima.

On je ocijenio da je današnja situacija, kada je riječ o kvalitetu vazduha u FBiH, slična jučerašnjoj, s tim što se očekuje da u Zenici i Sarajevu danas neće biti dostignute jučerašnje vrijednosti.

On je napomenuo da je jučerašnji dan karakterisao veoma zagađen vazduh u skoro svim mjestima u FBiH gdje se vrše mjerenja.

“Veoma visoka koncentracija lebdećih čestica zabilježena je na skoro svim mjernim mjestima, osim u Jajcu i Goraždu. Zabilježena je i veoma visoka koncentracija sumpor-dioksida u Zenici i Tuzli, a u Tuzli i visoka koncentracija ugljen-monoksida, što je rijetkost”, istakao je Omerčić.

Prema njegovim riječima, ovakvo stanje uslovili su nepovoljni opšti meteorološki uslovi.

“Sutra se očekuje pojačana južna struja koja bi trebalo da pročisti vazduh u sarajevskoj i zeničkoj kotlini, a nadamo se da će već sutra doći i do tuzlanske kotline”, rekao je on.