BiH

Zakon o akcizama BiH opet pred poslanicima Predstavničkog doma PSBiH

17/04/2017

Klub SNSD-a u Predstavničkom domu Paralemntarne skupštine BiH na sjednici zakazanoj za četvrtak bit će u punom kapacitetu i podržati predložene izmjene i dopune Zakona o akcizama BiH kojim se predviđa uvođenje dodatne takse od 0,15 KM po litri goriva, kao i seta drugih zakonskih rješenja, potvrdio je u razgovoru za Anadolu Agency (AA) Lazar Prodanović, zamjenik predsjednika Kluba SNSD-a u Predstavničkjom domu PS BiH.

“Sada mislim da postoji najveća odgovornost na parlamentarnoj većini da obezbjedi dovoljan broj glasova kako bi se ispunile obaveze iz Reformske agende, a prije svega postoji odgovornost na Savjetu ministara BiH i predsjedavajućem, odnosno nadležnim ministrima da obezbjede ovu podršku. Teško je obezbjediti podršku nekim zakonima kada ključni ministri iz Savjeta ministara BiH koji čine većinu imaju rezervu prema ovim zakonima. Dakle, obećali su jedno prema Pismu namjere MMF-a na jednoj strani, a na drugoj strani žele da govore da je ovo ugrožavanje ekonomske pozicije građana BiH. SNSD će podržati ove zakone. Mislim nema tu nikakve dileme”, rekao je Prodanović.

Nedostatak samo jednog glasa na prošloj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH kako bi prošla hitna procedura razmatranja zakonskih rješenja bila je i zbog neprisustvovanja jednog poslanika SNSD-a Milice Marković, čiji je Klub inače podržao prijedlog.

“Isključiv razlog odsustva jednog našeg poslanika bili su zdravstvene prirode. Uvjeren sam da ćemo biti u punom kapacitetu i nepromijenjen je naš odnos u smislu podrške izmjenama i dopunama Zakona o akcizama BiH, ali i setu drugih zakonskih rješenja”, rekao je Prodanović.

Vijeće ministara BiH 10. aprila obnovilo je svoj zahtjev za razmatranje prijedloga izmjena i dopuna Zakona o akcizama u Bosni i Hercegovini, po hitnom postupku. Isto se odnosi na izmjene Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja u Bosni i Hercegovini, izmjene i dopune Zakona o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda i prijedloga zаkоnа о оsigurаnju dеpоzitа u bаnkаmа Bоsnе i Hеrcеgоvinе.

“Mi smo dobili dnevni red prema kojem su oni predloženi u hitnoj proceduri. Važno je da li će ovaj prijedlog dnevnog reda, koji se ne mijenja dobiti dovoljnu podršku i opću i entitetsku većinu. Vjerovatno hoće. Vrlo je važna opća većina i sama podrška u tom smislu podrazumjeva po sebi usvajanje ovih zakona po hitnoj proceduri kako je to urađeno u Domu naroda PS BiH”, rekao je Prodanović.

Naime, Dom naroda PS BiH je na sjednici 7. aprila usvojio predložena zakonska rješenja po hitnom postupku, ali to nije učinio i Predstavnički dom PS BiH na sjednici dva dana ranije, 5. aprila kada podršku nije dobila ni hitna ni skraćena procedura, već redovna.

Kako bi se izbjegla mogućnost da se u dva doma usvoje različiti tekstovi zakonskih rješenja što bi iziskivalo njihovo novo usaglašavanje obnovljen je zahtjev da se oni razmatraju i usvoje u hitnoj proceduri u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.