Anketa OSCE-a

Zapanjujuće: Čak dvije trećine građana svjesno je izbornih prevara u BiH!

kavalec – twitter osce (1)

42 posto ispitanika smatra da se izbori provode na nepravedan ili uglavnom nepravedan način. Kavalec: Rezultati govore da je potrebno hitno djelovati

Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini održala je danas prezentaciju o nedavno provedenoj anketi pod nazivom “Percepcija javnosti o izborima u BiH: Reforme su neophodne”. Ovo je jedna od rijetkih anketa koja se bavila iskustvima i mišljenjima građana i građanki o izbornom procesu u BiH.

Piše: A. DUČIĆ

Nalazi istraživanja, kako je rečeno tokom prezentacije, ukazuju na hitnu potrebu vraćanja povjerenja u izborni proces u BiH
Naime, 41,3 posto ispitanika smatra da izborni sistem u BiH omogućava istinski odraz volje građana u maloj ili izrazito maloj mjeri, dok 28 posto ispitanika vjeruje da to izborni sistem omogućava u potpunosti.

Nadalje, 42 posto ispitanika smatra da se izbori provode na nepravedan ili uglavnom nepravedan način, a samo 23 posto njih smatra da se izbori provode na pravedan način ili uglavnom pravedan način.

Zapanjujućih 67,5 posto ispitanika, nalazi su ankete, smatra da se izborne prevare u BiH dešavaju često ili uvijek.

Šefica Misije OSCE-a Kathleen Kavalec kazala je kako su ovom anketom željeli vidjeti kako stanovnici vide taj proces i da li maju određene zabrinutosti.

– Ovi nalazi su zaista znak da je potrebno hitno reagirati. OSCE i ODIHR nadziru izbore u BiH i dali smo do sada niz preporuka kako bi se poboljšao izborni proces. Nastavit ćemo da potičemo vlasti da uzmu u obzir preporuke zarad transparentnosti i integriteta izbornog procesa. Zapravo, vlasti su se obavezale da uzmu u obzir ove preporuke – kazala je Kavalec.

Podsjetila je na to da je 92.000 građana potpisalo peticiju da se uvede elektronsko glasanje. Skupština građana koju je orgnizirala EU, naglasila je Kavalec, također je dala preporuke u ovom pravcu dodajući kako vlasti moraju uzeti ozbiljno ove preporuke

Nadalje, 62 posto ispitanika glasa na izborima jer smatraju da je to njihova građanska dužnost, dok je skoro polovina ispitanika istakla da izlaze na glasanje da bi spriječili krađu ili zloupotrebu svog glasa

Istraživanjem su otkrivene najčešće prakse prevara i svrhu izborne manipulacije: Novac je nuđen kod više od jednog od četiri ispitanika (25,8 posto) da bi glasao za određenu stranku ili kandidata. Više od jednog od pet ispitanika (22,1 posto) je prijavilo da ih je neko iz biračkog odbora instuirao za koga da glasaju. Manji, ali ipak značajan procenat ispitanika je prijavio prijetnje (9,5 posto) ili ucjene (6,8 posto).

Također, 43 posto ispitanika smatra da se najviše nepravilnosti dešava prilikom brojanja glasova na biračkim mjestima
Anketa je pokazala i da 22 posto ispitanika je istaklo zbrajanje glasova u općinskim odnosno gradskim izbornim komisijama i na nivou CIK.a kao najproblematičnije faze, 15,2 posto ispitanika je navelo neregularnosti u biračkim spiskovima kao problem.

Nivo povjerenja u institucije i aktere u izborni proces je nizak. 9,1 posto ispitanika uglavnom vjeruje ili u potpunosti vjeruje u izborne komisije, 12,3 posto vjeruje ili u potpunosti vjeruje biračkim odborima, a 15,3 posto uglavnom vjeruje ili u potpunosti vjeruje CIK-u

Čak 64,6 posto smatraju da je važno izmijeniti izborni zakon, 14 posto je izjavilo da izmjene Zakona nisu uopće ili nisu važne. Nadalje, manje od jednog od tri ispitanika smatra da su žene dovoljno zastupljene u politici, 48,3 posto ispitanika je navelo da postoji potreba za većim brojem žena u politici, od kojih su 56,7 posto osobe ženskog spola i 34,8 posto osobe muškog spola.

Veliki dio ispitanika (42,7 posto) smatra da su izborne kampanje apsolutno ili donekle neetične i nepoštene dok je samo 24 posto ispitanika navelo da su izborne kampanje do neke mjere ili u potpunosti etične i poštene. Ova naketa sprovedena je u augustu prošle godine na uzorku od 1009 odraslih stanovnika u BiH.