Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

banja luka

Započela proizvodnja vizira na 3D štampačima za zaštitu zdravstvenih radnika (FOTO)

viziri

Proizvodnja zaštitnih vizira počela je na PMF-u i u Gradskoj razvojnoj agenciji koja sarađuje sa preduzećem “Infocom računari”

Stručnjaci Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Banjaluci i predstavnici Gradske razvojne agencije u saradnji sa preduzećem “Infocom računari”, počeli su proizvodnju zaštitnih medicinskih vizira na 3D štampačima, javlja Anagolu Agency (AA).

“Primjenom novih tehnologija (3D štampač) uspjeli smo da u veoma kratkom roku od 24 sata konstruišemo model koji zadovoljava potrebe zdravstvenih radnika Univerzitetsko kliničkog centra Republike Srpske (UKC RS) i pustimo ga u proizvodnju, koja će se odvijati u firmi, a sklapanje i distribucija medicinskih vizira će biti prostorijama Gradske razvojne agencije”, navode iz Gradske razvojne agencije.

Zahvalni su Nikoli Klaku, vlasniku firme “Infocom računari”, što se odazvao na njihov poziv da zajedno naprave proptoptip i prezentuju ga predstavnicima UKC RS-a.

“Dnevni kapacitet proizvodnje maski bi bio 50 komada. Sva količina koja se proizvede biće donirana UKC-u RS i Institutu za javno zdravstvo RS potpuno besplatno”, navode iz Gradske razojne agencije.

Dragan Matić, šef Katedre za računarstvo i informatiku Prirodno matematičkog fakulteta rekao je da su 3D štampač dobili kao donaciju USAID-a.

“Mi u stvari pratimo inicijativu koju smo vidjeli već na internet sajtovima da veliki broj ustanova širom Balkana, a vjerujem i šire se angažovao u proizvodnji plastičnih maski, odnosno vizira, koji mogu da služe medicinskim radnicima pri njihovom radu sa pacijentima”, ispričao je Matić.

Pojasnio je da je njegov kolega, mlađi asistent Milan Predojević usavršio model koji je već postojao, pa su pokušali sa prvim vizirom, a već sljedeći dan napravili su još bolju varijantu tako da od danas kreću u proizvodnju.

“Cilj nam je da u našoj STEM laboratoiji koju smo zasnovali prošle godine takođe montiramo još nekoliko 3D štampača za koje znamo da postoje na teritoriji Banjaluke i RS-a”, rekao je Matić.

Pojasnio je da će sa paralelnim radom više štampača moći ubrzati proizvodnju.

Za prvu fazu proizvodnje imaju dovoljno repromaterijala, a ukoliko se bude išlo u masovniju proizvodnju očekuju nastavak podrške Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS-a, kao i banjalučkog Inovacionog centra.

“Svi radimo u cilju pomoći našim medicinskim radnicima, bez ikakvog komercijalnog interesa”, dodao je Matić.