zaštićeni svjedok

Hitnu u kojoj je bila Alisa Mutap presreo džip i rečeno joj je: “Ti imaš amneziju”

mutap suđenje – pixsell
07.10.2021., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - U Sudu BiH danas pocinje sudjenje Zijadu Mutapu, Alisi Mutap-Ramic, Hasanu Dupovcu, Josipu Baricu i Muameru Ozegovicu, optuženim u slučaju Dzenan Memic. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Prvi put u sudnici je spomenut i Muamer Budnjo za kojeg je navedeno da je bio u Hitnoj “oznojen i uznemiren”. Vještak Hamza Žujo iznio nalaz da je Alisa Mutap-Ramić u kritičnoj noći zadobila lake tjelesne povrede i da nigdje nije evidentirano da je imala potres mozga

Pred Sudom BiH danas je nastavljeno suđenje u predmetu “Zijad Mutap i ostali” u kojem se pored Zijadu Mutapu sudi njegovoj kćerki Alisi Mutap-Ramić, Hasanu Dupovcu, bivšem šefu Odsjeka za saobraćajne istrage Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS), policajcu Josipu Bariću i radniku Hotela “Crystal” Muameru Ožegoviću.

PIŠE: S. DEGIRMENDŽIĆ

Oni su optuženi da za organizirani kriminal s ciljem prikrivanja dokaza o načinu na koji je Dženan Memić zadobio teške tjelesne povrede opasne po život 8. februara 2016. godine u Velikoj aleji na Ilidži nakon čega je preminuo 15. februara iste godine. Danas su saslušani zaštićeni svjedok M1 i vještak sudske medicine doktor Hamza Žujo.

SVJEDOKA FRAPIRALE PRIČE KOJE JE ČUO U HITNOJ POMOĆI

Svjedok M1 svjedočio je o tome kakve je sve priče čuo u službi Hitne pomoći gdje je nekada bio zaposlen, a koje su se odnosile na stradanje Dženana Memića.

On je pojasnio da nije bio direktni učesnik u vezi s dešavanjima koja se tiču stradanja Memića, ali da ga je kako je kazao “frapiralo “ na koji način se priča o tome, te se stoga i zainteresirao za ovaj slučaj, te je pomno bilježio, a kasnije i snimao sve što su mu kolege rekle.

Kazao je da je njegov motiv da se posveti ovom slučaju prije svega bila, kako je kazao, nepravda koja je nanesena porodici Memić.

S obzirom na to da je i kolega o kojem je M1 danas pričao dobio mjere zaštite i svjedočit će u narednom periodu, ovaj svjedok ga je po uputi Tužilaštva BiH oslovljavao s imenom M3, koji j također radio u službi Hitne pomoći, ali nije kritične noći on bio u vozilu Hitne pomoći (kardiomobilu, op.a) kojim je Alisa Mutap-Ramić prevezena iz Velike aleje na Klinički centar Univerziteta u Sarajevu.

– Sjedio sam s M-3 i on mi je rekao da je Kapo vozio kardiomobil u kojem je bila Alisa Mutap i da je Hitnu pomoć presreo crni džip, te da je osoba iz vozila Alisi rekla: “Ti imaš amneziju, ničeg se ne sjećaš”- kazao je ovaj svjedok.

Dalje, on je ispričao i da mu je koleginica iz službe Hitne pomoći rekla kako je nekadašnja direktorica te službe Sena Softić-Talajnović uništila protokol iz kritične noći kada je stradao Dženan Memić.

Više pitanja od tužitelja Tužilaštva BiH za ovog svjedoka je imala odbrana optuženih, prije svega Zijada Mutapa i Alise Mutap- Ramić.

Advokatica Nina Kisić pitala je svjedoka da li se on početkom 2021. godine obratio MUP-u KS telefonskim putem i da li je tačno da je rekao da bi mu odgovaralo da bude saslušan u automobilu, kao i da li je u toku saslušanja u policijski automobil ušla jedna osoba koja je policiji rekla da je on u “psihičkom rastrojstvu”.

Svjedok M1 je potvrdio da je telefonski kontaktirao policiju, kao i da je u toku njegovog saslušanja u automobil ušao jedan njegov srodnik. Nije se mogao sjetiti šta je ta osoba rekla, ali je potvrdio navod advokatice Kisić o tome šta je rekao taj njegov svjedok, no dodao je i da je on policiji rekao da želi nastaviti s iskazom i da je sposoban za to.

Na pitanje advokatice Kisić je li s tim srodnikom dan nakon davanja iskaza policiji u automobilu, išao u MUPKS, svjedok M1 je kazao da jeste, ali da se ne sjeća je li to bilo odmah sutradan.

DIREKTORICA UVELA BUDNJU NA SPOREDNI ULAZ

Advokatica Kisić pitala je svjedoka i je li u službu Hitne pomoći 8. ili 9. februara 2016. godine dolazio Muamer Budnjo.

Svjedok je kazao da mu je kolegica ispričala da je Muamer Budnjo dolazio jednu noć u Hitnu, ali M1 nije mogao potvrditi koji je to dan bio.

– Ne znam je li bio 8. ili 9. februar, ali mislim da mi je koleginica rekla da je u to vrijeme Dženan Memić bio još živ. Prema priči kolegice Muamera Budnju je jednu noć na sporedni ulaz u Hitnu uvela tadašnja direktorica Sena Softić-Taljanović. On je bio sav u znoju, a kada ga je jedna od sestara pitala:”Šta je bilo sine”, na nju se direktorica Sena Softić-Taljanović proderala uz primjedbu:”Ko je vas šta pitao”- ispričao je M1.

Ovaj svjedok je dalje ispričao da je kupio prisluškivač i snimio razgovore s nekadašnjim kolegama, a u kojima su govorili o detaljima koji se tiču stradanja Dženana Memića.

– Imao sam bojazan da ako to prijavim da su mi ispričali, a ne budem imao snimke, da mi niko neće vjerovati – rekao je svjedok M1.

Snimke je prebacio na USB stik i predao ga MUP-u KS.

Na upit advokatice Kisić zašto je prvobitno rekao u MUP-u da on nema te audio zapise, svjedok je kazao da u početku nije vjerovao pojedincima u MUP-u KS.

Svjedok je potvrdio konstataciju advokatice Kisić da je predao USB kada je dobio otkaz u Hitnoj, kao i da je predao službenicima MUP-a i medicinsku dokumentaciju u vezi sa njegovim psihičkim stanjem.

Sud je dozvolio da M-1 ne odgovori na pitanje da li je M-3 znao da ga snima, kako ne bi bio izložen eventualnom krivičnom gonjenju zbog neovlaštenog snimanja.

Advokat Kadrija Kolić insistirao je na odgovoru od svjedoka da li je tužitelj bio zadovoljan zbog snimaka koje je M-1 dostavio, te je Kolić potencirao da su takvi dokazi nezakoniti i da zbog toga “imamo ovo suđenje.”

M-1 je rekao da mu je kazano da neće snositi posljedice zbog snimka i da je snimak dobrodošao kako bi rasvijetlili slučaj. Dodao je da mu je rečeno da preda snimak kako mu ne bi pretresali kuću.

Tužitelj Ćazim Hasanspahić je pitao svjedoka da li je on dobrovoljno predao snimke, a svjedok je potvrdio da jeste, kao i da je USB stik sa snimcima imao već 2019. ili 2020. godine.

Tužitelj Hasanspahić je pitao i “ko vam je rekao da će kuća biti pretresena”, na što je svjedok kazao “zadnji put Vi”, međutim, na pitanje tužitelja Hasanspahića da li je to ušlo u zapisnik svjedok je kazao da se ne sjeća.

Hasanspahić je svjedoka pitao i zbog čega se on odlučio da snima razgovore s kolegama, na što je on odgovorio “ da se o tome pričalo na kafi kao o normalnoj stvari”, što je njega pogađalo.

Sutkinja Džemila Begović pitala je svjedoka zašto je on krenuo “sa svojom istragom”, na što je on odgovorio:

– Najviše me pogađala nepravda i htio sam nekako da pomognem koliko je u mojoj mogućnosti – rekao je M-1.

Na ročištu je raniji nalaz iznio i vještak sudske medicine doktor Hamza Žujo. On je potvrdio da je po naredbi tužitelja Tužilaštva KS 7. marta 2016. i 24. aprila 2016. godine sačinio nalaze o sudsko-medicinskom vještačenju povreda Alise Mutap koje je zadobila 8. februara 2016. godine.

Tužitelj Ćazim Hasanspahić kazao je vještaku da će njegov nalaz o povredama koje je zadobio Dženan Memić biti predmet razmatranja naknadno izrazivši očekivanje da će to biti “vrlo brzo”. S ovim je tužitelj vjerovatno aludirao na to da će uskoro biti pokrenuta istraga o ubistvu Dženana Memića, a što su kasnije danas i saopćili Muriz Memić i advokat Ifet Feraget.

Memić nakon sastanka u Tužilaštvu BiH: Čekao sam šest godina, istraga je pokrenuta

ANAMNEZA NIJE DIJAGNOZA

Doktor Žujo je nakon vještačenja kompletne dokumentacije sa svih klinika KCUS-a gdje su u noći 8. na 9. februar 2016. godine urađeni nalazi o stanju Alise Mutap, utvrdio da je ona zadobila lakše tjelesne povrede.

Ovaj vještak je potvrdio i da se navodi da se “Alisa ne sjeća dešavanja da je povraćala “ odnose na anamnezu, to jeste na ono što je ona sama rekla pa, je ušlo u nalaz, a da to nije dijagnoza.

Pojasnio je i da je Alisa Mutap imala krvni podliv u predjelu tjemena, te nagnječnu ranu na tjemenu nanesenu mehaničkim oruđem, kao i oderotinu kože u predjelu slabine. Na osnovu nalaza je utvrđeno da je Alisa Mutap kritične noći bila svjesna, orijentirana i komunikativna.

Doktor Žujo je razjasnio da je CT glave Alise Mutap pokazao da nije bilo povreda koštanog i moždanog sistema ni vratne kičme.

Na pitanje tužioca Ćazima Hasanspahića šta predstavlja oznaka GCS15 u medicinskoj dokumentaciji, dr. Žujo je objasnio da oznaka GCS15 znači normalno stanje, te je rekao da doktorica koja je kritične noći pregledala Alisu Mutap nigdje u dokumentaciji nije iskazala potres mozga.

Doktor Žujo je kazao da je nakon prvog njegovog nalaza tužilac tražio da se on ponovo izjasni o povredama Alise Mutap.

– Ja sam ostao pri ranijem nalazu da se radi o lakim tjelesnim povredama – kazao je vještak Žujo.

Dalje, doktor Žujo je pojasnio da on i kad je u nekom slučaju naveden potres mozga da on to ocjenjuje lakom tjelesnom povredom ukoliko pacijent nije zbog potrebe liječenja hospitaliziran na nekoliko dana.

Suđenje u ovom predmetu bit će nastavljeno tek 23. juna, jer se očekuje imenovanje novog člana Sudskog vijeća u ovom predmetu. Kao što je poznato i o čemu je Fokus pisao sutkinja Džemila Begović ide u penziju, a kako je kazao sudija Branko Perić zamjenit će je jedan od dvojice sudija koji će biti birani početkom juna.

Sutkinja u predmetu “Respiratori” odlazi u penziju, vraća li se postupak na početak?

Iako je Tužilaštvo BiH namjeravalo za 23. juni kao svjedoka pozvati doktora Kemala Dizdarevića tome se usprotivila odbrana uz obrazloženje da bi to bilo neozbiljno jer novi član vijeća tek treba da se upozna sa slučajem i da ne bi znao o čemu taj svjedok govori.