Potez Ministarstva

Zašto je Lučić ignorisao odluku UN-a: Dok je on u pritvoru, spremili su obeštećenje žrtvi silovanja

Miloš Lučić (2)

Ministarstvo za ljudska prava još je od 2019. trebalo postupiti po odluci Komiteta UN-a i žrtvi silovanja isplatiti 30.000 KM te uputiti joj službeno izvinjenje. Sada kada Lučić više nije ministar, spremna je odluka

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH na čijem čelu je donedavno bio Miloš Lučić godinama je ignorisalo odluku UN-ovog Komiteta protiv torture izrečene protiv BiH iz 2019. godine na način da preživjeloj žrtvi silovanja odnosno ratnog seksualnog nasilja nije isplatilo naknadu štete.

Piše: A. DUČIĆ/Fokus.ba

Nakon što je Komitet UN-a pred kraj 2022. godine dodatno upozorio vlast BiH na ovu činjenicu, kako saznaje Fokus.ba, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, na čijem čelu više nije Lučić spremilo je odluku o odobravanju 30.000 KM u vidu isplatu naknade ženskoj osobi koja je žrtva silovanja. Sredstva su osigurana iz budžetske rezerve.

Prijedlog odluke Ministarstva za ljudska prava za naknadu žrtvi

Da podsjetimo, Lučić je uhapšen 6. decembra 2022. jer ga Tužilaštvo BiH sumnjiči za zloupotrebu položaja, pronevjeru te prevaru u službi. Prvobitno je bio u kućnom pritvoru, ali mu je, nakon žalbe Tužilaštva, određen pritvor. U međuvremenu mu je prihvaćena i ostavka na funkciji ministra.

Inače, navedenom odlukom Komiteta UN-a Bosni i Hercegovini odnosno Ministarstvu je naloženo da se žrtvi isplati naknada štete, te u što kraćem roku osigura pružanje odgovarajuće besplatne medicinske i psihološke podrške te javno službeno izvinjenje. Sve to je, međutim, izostalo.

U odluci koju je Komitet UN-a usvojio u avgustu 2019. stoji da se radi o državljanki BiH rođenoj 1961. godine, koja je žrtva seksualnog nasilja. Ona je 2017. podnijela predstavku UN-u.

 

U odluci UN-a stoji kako je pripadnik Vojske RS-a Slavko Savić u periodu maj-juni 1993. godine naoružan upao u kuću u Semizovcu u kojoj je navedena žena živjela sa svojom 10-godišnjom kćerkom, te je, prijeteći joj oružjem, odveo na autobusku stanicu gdje je silovao. Isti gnusni čin je opet ponovio. Ističe se da je navedena žena potom zatrudnila te je morala prekinuti trudnoću.

– Ovi su je događaji ozbiljno pogodili, ostavljajući ozbiljne trajne psihološke posljedice. Kao posljedica traume počela je osjećati strah, nesanicu, prisilne misli, noćne more i slike silovanja. 2008. godine započela je psihijatrijsko liječenje i dijagnosticirani su joj simptomi trajnog poremećaja ličnosti i hronični posttraumatski stresni poremećaj – navodi se u odluci UN-a.

Faksimil odluke UN o žrtvi silovanja

Inače, Sud BiH je u januaru 2015., upravo i na osnovu svjedočenje ove žene i njene kćerke, osudio Savića na osam godina zatvora i naložio mu isplatu 30.000 KM žrtvi u vidu obeštećenja. On, pak, ovaj iznos nije platio.

Žrtva silovanja je, nakon što je iscrpila sve domaće pravne lijekove, pokrenula proceduru na osnovu Konvencije protiv mučenja ali i prakse Komiteta za uklanjanje diskriminacije žena kada su činjenice nastale prije stupanja na snagu neobaveznih protokola za tuženu drţavu, ali imaju trajne efekte.