Zašto nema velikih radova u FBiH?

autoceste_vijadukt_most_pocitelj

Usvajanje seta zakona o akcizama, odnosno povećanje putarina, kako politički zvaničnici najavljuju, rezultirat će masovnom izgradnjom infrastrukturnih projekata, naročito cestogradnje.

Međutim, strane finansijske institucije ukazuju nam da ne znamo provesti tenderske procedure, pa tako trenutno velikih radova u Federaciji nema.

Gradnja mosta Počitelj još neće biti pokrenuta, jer je drugi put poništen tender za izvođača radova. Evropske finansijske institucije jasno poručuju: Ne znamo provesti konkursnu proceduru.

– Sticajem okolnosti, banka je poslala pismo i traži da se ponovi natječaj. Mi ćemo to uraditi. Nude svog ekperta – i to ćemo prihvatiti. Mi imamo jasnu poziciju da smo ovaj posao uradili na krajnije profesionalan način, rekao je Adnan Terzić, direktor JP Autoceste FBiH.

Iako tendere poništavaju, u Autocestama najavljuju raspisivanje novih na drugim dionicama.

– Buna – Počitelj i nastavak od Gornje Gračanice do Vraca imamo otvaranje finansijskih ponuda 15. januara 2018. godine i očekujemo da ugovore možemo dodijeliti za mjesec, mjesec i po dana, da se u martu počnu radovi na tim dionicama, smatra Terzić.

Pojedine dionice autoputa su bez krajnjeg odredišta. Tako je dionica Svilaj – Odžak otvorena je samo za lokalni saobraćaj, jer je neupotrebljiva bez međudržavnog mosta i graničnog prijelaza koji tek trebaju biti izgrađeni.

Iz Autocesta Federacije kažu da će most biti završen tek sredinom 2019. godine. Realizaciju navedene dionice Koridora Vc započela je Vlada sa SDP-om na čelu, iz kojeg podsjećaju da su prilikom predaje vlasti ostavili na upravljanje najveći broj izgrađenih kilometara do sada.

– Mi smo završili dionicu potpuno, samo nismo postavili asfalt jer po mišljenju stručnjaka – kad stavite asfalt, a ne upotrebljava se, on propada. Možete misliti kako je ovoj vlasti očajnički potrebna dobra vijest, da su postavili ogradu i asfalt da otvore dionicu koja vodi – u Savu, istakao je Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a BiH.

Iako su povećanjem putarina stvoreni preduslovi za masovnu izgradnju autoputeva u našoj zemlji, projekti koji bi se finansirali iz sredstava od klirinškog duga su pod upitnikom, jer budžet FBiH za 2018. godinu nije usvojen.

“U izbornoj godini uvijek svi čine sve da bi se pokazali da smo uspješni tako da 2018. godine očekujte gradnju autocesta koju nismo gradili zadnje dvije godine, rekao je Dragan Čović, predsjedavajući Predsjedništva BiH, dok Denis Zvizdić kaže da je sada potrebno je da se počnu raspisivati procedure i tenderi, sa početkom građevinske sezone, a to je možda i čak mart, da se vide već bageri, da počne izgradnja puteva i autoputeva u BiH.

Dionica Sarajevske zaobilaznice duga 700 metara, koja spaja sarajevsko naselje Boljakov Potok sa koridorom Vc, jedini je izgrađeni dio koridora Vc pušten za sav saobraćaj u Federaciji u 2017. godini. To, međutim, ne znači da je gotova realizacija projekta Sarajevske zaobilaznice.
Naime, posljednja dionica, Vlakovo – Mostarsko raskršće, još nije izgrađena, iako je investitor – Autoceste Federacije još prije četiri godine najavljivao realizaciju ovog projekta.