Sanja Vulić

Zastupnica u Parlamentu BiH: Za mene je Dodik Bog

SnapShot(3)

Sanja Vulić (SNSD) kazala je da Dodik nije za nju Tito već Bog

Zukan Helez, zastupnik SDP-a upitao je Gordanu Tadić, glavnu tužiteljicu Tužilaštva BiH šta je uradila nakon afera vezanih za pravosuđe, te nakon kako je kazao udara na ustavni poredak BiH.

– Da li ste vi imali mogućnost poslije afere „Potkivanje“ da naložite hapšenje Tegeltije. Zašto niste uhapsili Milorada Dodika kada je napao državni integritet BiH. Svi oni koji su vodili masovne proteste u Kataloniji su pohapšeni. Dodik ako nastavi ovako dovest će do novih sukoba, ima ljudi koji vole ovu zemlju, ako ga vi ne uhapsite imat ćete historijsku odgovornost prema tome. Ja vas pitam šta je s aferom Pandora, tu su uključeni bili Milorad Dodik, Dragan Čović i rahmetli Sulejman Tihić, a afera je bila teška jednu milijardu – kazao je Helez.

Na ove Helezove riječi burno su reagirali iz Kluba poslanika SNSD-a,nazvaši te kvalifikacije uvredljivim te su zastupnice Snežana Novaković- Bursać i Sanja Vulić kazale da ukoliko se u ovom kontekstu bude spominjao Milorad Dodik da će poslanici SNSD-a napustiti sjednicu.

– I želim da se zna da za mene Milorad Dodik ne da je Tito, on je za mene Bog – kazala je između ostalog Vulić.

Pogledajte izlaganje zastupnice Vulić:

Replicirao joj je Denis Zvizdić, predsjedavajući Doma koji joj je kazao i da spominjanje Boga u ovakvom kontekstu predstavlja vrijeđanje osjećaja vjernika.

Mirjana Marinković –Lepić, zastupnica Naše stranke u Predstavničkom domu Parlamenta BiH koja je i inicirala održavanje današnje tematske sjednice ovog doma o stanju u pravosuđu u BiH, te o radu Visokog sudskog i tužilačkog vijeća tokom rasprave o ovim temama osvrnula se na ranije izjave Milana Tegeltije u medijima, te na pojedine detalje izvještaja o radu VSTV-a.

Ona je ocijenila da je afera „Potkivanje“ nanijela veliku štetu pravosuđu i da se nakon toga Tegeltija ne može više smatrati visoko moralnom ličnošću što propisuju kriteriji za osobu koja je na čelu VSTV-a.

Slika i prilika BiH: Govor Gordane Tadić izazvao smijeh u Parlamentu BiH (VIDEO)

Istaknula je i da je Tegeltija prisustvom na sastanku kojeg je sazvao Milorad Dodik, član Predsjedništva i predsjednik SNSD-a pokazao da nije nezavisan i nepristrasan.

Podsjetila je da je Tegeltija za jedan medij izjavio da od današnje sjednice Predstavničkog doma očekuje da će „biti iskorištena kao arena“, a sve s ciljem kako je kazala Marinković-Lepić da se diskreditira ovaj dom.

– Ne znam na koju je arenu gospodin Tegeltija mislio, onu gladijatorsku, toreadorsku ili cirkusku. Sve nabrojane služe za zabavu, ali nama nije nimalo do zabave. Prijedlog zakona o smjeni VSTV-a jedan je od načina da pokažemo da se samovolji može stati ukraj, jer smo mi zakonodavno tijelo – poručila je zastupnica Naše stranke.

Magazinović poručio Tadić: Vi nemate petlju, ali politička mafija i “potkovani” će odgovarati

Dalje, ona je istaknula da su prema podacima iz izvještaja VSTV-a u posljednjih nekoliko godina uloženo oko 100 miliona KM, ali da je pravosuđe i dalje neefikasno, te da se jako dugo vode i postupci s oznakom hitnosti.

– Kulminacija neefikasnog ogleda se i predmetu „Memić“ gdje imamo slučaj da je tužilac u tom predmetu Sead Kreštalica bio predložen za v.d. zamjenika glavne tužiteljice, što je u ovom slučaju VSTV odbio, ali ostat će javnosti nepoznato koliko je imenovano takvih nosilaca pravosudnih funkcija – kazala je Marinković – Lepić, potcrtavajući i da su građani izgubili povjerenje u pravosuđe.

Ona je najavila da će Klub poslanika Naše stranke u Predstavničkom domu danas u vezi s pravosuđem predložiti i određene zaključke.