Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

važnost mira

Zastupnici u Parlamentu FBiH osudili rusku agresiju i zadužili Vladu da pomogne izbjeglicama

parlament-fbih

Predstavnički dom je također zadužio Federalnu vladu da pruži pomoć izbjeglicama iz Ukrajine ukoliko se odluče ostati u Federaciji BiH bježeći od rata u njihovoj zemlji

Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici u Sarajevu je najoštrije osudio vojnu agresiju Ruske Federacije na Ukrajinu kao suverenu i nezavisnu državu.

Izjavom kojom je, na prijedlog Kolegija Doma, osuđena ova agresija, Predstavnički dom obrazlaže da invaziju Ruske Federacije smatra nelegalnom i neopravdanom te direktnim udarom na međunarodno pravo i demokratsko društvo u cjelosti.

Predstavnički dom podsjeća da su zabrinjavajući prizori ratnih uništavanja i patnji podsjetnik na važnost mira i stabilnosti u jugoistočnoj Evropi gdje se još zacjeljuju rane od ratnih razaranja iz proteklog vijeka.

Mir i stabilnost Bosne i Hercegovine i cijele regije, osobito u ovim trenucima, moraju biti potpuno zaštićeni od svih ugrožavanja, naveo je također u ovoj izjavi Predstavnički dom te izrazio punu podršku državnim insititucijama BiH kad je riječ o usklađivanju vanjske i sigurnosne politike s vanjskom i sigurnosnom politikom Evropske unije u odnosu na vojnu rusku agresiju na Ukrajinu.

Predstavnički dom je također zadužio Federalnu vladu da pruži pomoć izbjeglicama iz Ukrajine ukoliko se odluče ostati u Federaciji BiH bježeći od rata u njihovoj zemlji.