Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

TUŽILAŠTVO BIH

Zatražen pritvor za Dragana Šojića: “Već je vršio pritisak na podređene”

sojic-institucije

Istraga u predmetu intenzivno se nastavlja, a pritvor je predložen zbog opasnosti od bjekstva i iz razloga što osumnjičeni ima državljanstvo susjedne zemlje, gdje često putuje i boravi, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH

Postupajući u predmetu za visoku korupciju, a nakon ispitivanja osumnjičenog u prisustvu njegova advokata, tužitelj Tužiteljstva BiH uputio je prema Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora od 30 dana za osumnjičenog Dragana Šojića (1961.), direktora Službe za zejedničke poslove institucija BiH.

Istraga u predmetu intenzivno se nastavlja, a pritvor je predložen zbog opasnosti od bjekstva i iz razloga što osumnjičeni ima državljanstvo susjedne zemlje, gdje često putuje i boravi, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

– Mjera pritvora zatražena je i zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao ometati istragu, prikrivati dokaze i vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike, te iz razloga, jer se radi o ovlaštenoj osobi i dužnosniku institucije, a tokom istrage prikupljeni su dokazi da je osumnjičeni već vršio pritisak na sebi podređene djelatnike, u smislu nezakonitih izmjena određene dokumentacije – navodi se u saopćenju.

Prijedlog za određivanje mjere pritvora upućen je Sudu BiH.

Fokus je 22. aprila objavio tekst o “aferimima” Dragana Šojića, među kojima su i njegova putovanja supruzi u Srbiju koja je pobjegla iz BiH zbog zatvorske kazne jer je skrivila saobraćajnu nesreću sa smrtnim ishodom.

VEZANI TEKST: Pod lupom istražitelja putni nalozi, javne nabavke i zapošljavanja u Službi za zajedničke poslove institucija BiH

Dragan Šojić je prijavljen da već tri godine svakog četvrtka službenim automobilom putuje u Srbiju kako bi posjetio suprugu koja je tamo, prema tvrdnjama Fokusovih izvora, pobjegla od zatvorske kazne koja joj je izrečena u BiH zbog učešća u saobraćajnoj nesreći sa smrtnim ishodom. Nezvanično saznajemo da je 300 puta bio u Srbiji, te 35 puta u Crnoj Gori bez putnog naloga.

VEZANI TEKST: SIPA uhapsila Dragana Šojića, terete ga za brojna krivična djela

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su Dragana Šojića, šefa Službe za zajedničke poslove institucija BiH, potvrdila je jučer za Fokus.ba Jelena Miovčić, portparol SIPA-e.

– Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su lišili jedno lice zbog postojanja osnova sumnje da je počinilo krivična djela zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja, pronevjera u službi, prevara u službi i posluga u službi, propisana Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine. Lice lišeno slobode je sprovedeno u prostorije SIPA-e, radi kriminalističke obrade i ispitivanja u svojstvu osumnjičenog. Lice je lišeno slobode po uputama postupajućeg tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine – kazala je Miovčić.