Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nemar u vršenju službenih dužnosti

Zatraženo utvrđivanje disciplinske odgovornosti predsjednika Osnovnog suda u Bijeljini

tuzilastvo-sud-bih-vstv-tuziteljstvo (4)

“Sve što sam uradio, uradio sam namjerno, dakle tu u startu nema nemara. I sve sam uradio u skladu s pozitivnim zakonskim praksama”, rekao je Hanušić u obraćanju Prvostepenoj disciplinskoj komisiji VSTV-a

Glavno ročište u disciplinskom postupku protiv Aida Hanušića, predsjednika Osnovnog suda u Bijeljini, koji se tereti za nemar ili nepažnju u vršenju službenih dužnosti, bit će održano 4. novembra ove godine, piše Detektor.ba.

Na pripremnom ročištu glavna disciplinska tužiteljica Alena Kurpahić Nadarević kazala je kako Ured disciplinskog tužioca ostaje pri disciplinskoj tužbi od 15. jula ove godine. U njoj se navodi da je Hanušić, u svojstvu predsjednika Suda, u periodu od 2017. do 2021. godine vršio manuelnu dodjelu predmeta, posebno onih sa “istaknutim ličnostima”, kao i da je to sam potvrdio u ranijim izjavama, te da je time prekršio svoje obaveze, ponašavši se nemarno ili nepažljivo u vršenju službenih dužnosti.

Hanušić, koji je stigao u pratnji svoje pravne zastupnice, advokatice Tatjane Tojić, kazao je da ostaje pri odbrani koju je naveo u pisanom odgovoru na tužbu, u kojom je osporio navode iz disciplinske tužbe.

“Meni je stavljeno ovdje na teret nemar u vođenju Suda. (…) Sve što sam uradio, uradio sam namjerno, dakle tu u startu nema nemara. I sve sam uradio u skladu s pozitivnim zakonskim praksama”, dodao je Hanušić u obraćanju Prvostepenoj disciplinskoj komisiji Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV).

Nakon predlaganja dokaza, Prvostepena disciplinska komisija je odlučila da se prihvataju svi dokazi koje je predložio disciplinski tužilac, među kojima su dva dopisa iz VSTV-a i očitovanja tuženog. Prihvaćeni su i svi dokazi koje je predložila Odbrana, a koji se odnose na okolnosti dodjele predmeta, kao i saslušanje Hanušića.

Dio predloženih dokaza Odbrane, čijem ulaganju se protivila i disciplinska tužiteljica, a koji se odnose na efikasnost rada Osnovnog suda u Bijeljini i određene sporne predmete, odbijeni su uz objašnjenje da su irelevantni.

Odbijen je i zahtjev za saslušanje Nebojše Vukanovića, poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske, koji je bio stranka u jednom od spornih predmeta.