Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

stari grad

Zatvorena glasačka mjesta, na referendum za opoziv Hadžibajrića izašlo 13,22 posto građana

referendum stari grad
FOTO: Fena

Da bi načelnik bio opozvan potrebno je da više od 50 posto građana koji su izašli na referendum glasa za opoziv načelnika

U Općini Stari Grad je održan referendum za opoziv načelnika Ibrahima Hadžibajrića, a o njegovom odlasku ili ostanku glasalo je tek 4.786 građana s pravom glasa, odnosno 13,22 posto.

Ukupno je 36.193 registrovanih građana koji imaju pravo glasati o opozivu načelnika.

Građani su o opozivu Hadžibajrića mogli glasati na 46 biračkih mjesta koja su zatvorena u 19 sati.

– Tokom glasačkog procesa, za opoziv općinskog načelnika, sve je proteklo u najboljem redu, apsolutno nije bilo zabilježeno nikavih problema, tako da možemo reći da je ovaj postupak dobro i uspješno proveden –  riječi su predsjednika Općinske izborne komisije Stari Grad Sarajevo Mirze Imamovića. 

Očekuje se da će rezultati, s obzirom na broj izašlih na referendum, biti objavljeni vrlo brzo.

Do referenduma o smjeni je došlo nakon što je Hadžibajrić uhapšen, a Odluku o pokretanju opoziva općinskog načelnika donijelo je Općinsko vijeće Stari Grad Sarajevo na vanrednoj sjednici održanoj 12. juna 2023. godine.

Da bi načelnik bio opozvan potrebno je da više od 50 posto građana koji su izašli na referendum glasa za opoziv načelnika. U slučaju oduzimanja mandata, CIK BiH će donijeti odluku o provođenju vanrednih izbora u roku od 60 dana.