Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zatvorski upravnik iz Busovače u slobodno vrijeme popravlja harmonike

marko kristo – busovaca

Marko Krišto iz Busovače pola stoljeća druguje s harmonikom. Kaže da ni sam ne zna koliko ih je promijenio za 50 godina, a bilo je i onih koje su se često kvarile. Umjesto da ih nosi drugim majstorima, u slobodno vrijeme, kada ne radi kao upravnik zatvora, počeo ih je popravljati.

“Majstori kojima sam davao svoje harmonike na popravku često su znali od sitnih kvarova praviti ‘veliku priču’ koju onda skupo naplate. Odlučio sam uz pomoć stručne literature i nešto alata pokušati sam opravljati svoje instrumente. Dakle, ovdje se radi isključivo o klasičnim harmonikama. Prvo sam počeo opravke na dječijim, odnosno školskim harmonikama. Kasnije su dolazile veće i kvalitetnije, a evo sad dosta uspješno mogu popraviti i profesionalne harmonike koje vrijede i po nekoliko tisuća eura. Digitalni instrumenti ne dolaze u obzir jer njih uopće ne primam na popravke”, govori Marko za Anadolu Agency (AA) dok sa stola uzima harmoniku koja ima neobičnu povijest.

marko kristo - busovaca1

Priča kako je sasvim slučajno stupio u kontakt s čovjekom iz Kasapovića kod Novog Travnika, koji je zaradio mirovinu u Australiji.

“Tamo je kupio harmoniku koja je proizvedena prije nekih pedesetak godina u Italiji. Nekim čudnim putovima Božjim došla je do Australije. Bosanac ju je ponovno brodom iz Australije poslao ovamo u rodne Kasapoviće kod Novog Travnika. Slučajno sam stupio s njim u kontakt i kada sam čuo zvuk te harmonike nisam uopće razmišljao. Kupio sam harmoniku jer je izuzetno sačuvana bez obzira na godine. Napravljena je vrlo kvalitetno u Italiji u gradiću Castel Fidal koji je inače poznat po proizvodnji harmonika. Jedna zaista lijepa harmonika sa prelijepim tonovima. Na prvi pogled sam se zaljubio u nju i dogovorili smo cijenu u dvije riječi.Tako da je ta harmonika koja se brodom navozala od Italije do Australije pa ponovno iz Australije do Bosne i Hercegovine kod mene i neću je prodavati”, priča neobičnu priču Marko za AA.

Harmonikaši iz središnje Bosne kod Marka već donose harmonike na popravke bilo da je riječ o tipkama, faserima, mješinama, generalnom čišćenju ili nekim drugim dijelovima.

On to uredno popravi po vrlo pristupačnoj cijeni. Za Marka je neobično i to što on profesionalno radi kao upravnik Kazneno-popravnog zavoda u Busovači. Iako mnogi smatraju da su veselje i zatvor nespojivi, kod Marka je i to moguće.

“Služba je služba a družba je družba”, kaže na kraju našega razgovora Marko Krišto iz Busovače koji u slobodno vrijeme svira s poznatim sastavom “Lašvanske tamburice”.