Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zaustaviti propadanje najvrijednijih močvara u BiH

pres sarajevo3233444

Predstavnici Parka prirode Hutovo blato i Svjetskog fonda za prirodu (WWF) istakli su danas na konferenciji za medije u Sarajevu da nadležne institucije moraju zaustaviti propadanje najvrijednijih močvara u BiH kao što su Hutovo blato, Livanjsko polje i Bradača, zbog njihovih značajnih ekoloških funkcija.

Direktor Parka prirode Hutovo blato Nikola Zovko rekao je da su njihovi najveći problemi neriješeno finansiranje zaštite, ali i revitalizacije tih područja, te narušeni vodni režim jer u Hutovom blatu ima ili previše vode ili je nema gotovo nikako.

Dodao je da poseban problem predstavlja nedostatak vode u ključnim mjesecima kada je neophodna za biljni i životinjski svijet te za turizam.

Zovko je naveo da postoje i pozitivni primjeri poput povećanja brojnosti jedinki ptica nakon požara 2011., ali je zabilježeno smanjenje broja vrsta s 254 na 163.

Naglasio je da imaju razumijevanje Federalnog ministarstva okoliša i turizma, i očekuju i od drugih institucija da pokažu razumijevanje i konkretne poteze na revitalizaciji Hutovog blata.

Zoran Mateljak iz WWF-a smatra da postoji potreba zaštite močvarnih staništa koja su prepoznata kao izuzetno ugrožena, ali i izuzetno važna zbog brojnih funkcija i koristi koje ti ekosistemi pružaju.

Pojasnio je da je to posebno bitno zbog klimatskih promjena s kojim se suočavamo jer močvare odigravaju važnu ulogu u skladištenju ugljendioksida, čak značajniju od tropskih šuma, pročišćavanju voda i brojnim drugim ekološkim funkcijama.