Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sastanak Nikšića i Radončića: Nema prekompozicije vlasti (FOTO)

BiH

susret-niksica-radoncic-2
Foto: D. Begović

Predsjednik Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH Fahrudin Radončić i predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić danas su u sjedištu SDP-a u Sarajevu održali zvanični sastanak da bi doprinijeli kulturi političkog dijaloga i da cjelokupna situacija u zemlji bude bolja.

Tokom razgovora o aktuelnoj političkoj situaciji, istaknuto je da nema prostora za spekulacije o prekomponiraju vlasti, odnosno o učešću SDP-a u vlasti, jer je moguće da lideri stranaka pozicije i opozicije razmatraju politička pitanja u zemlji.

– Kao opoziciona stranka SDP je okrenut 2018. ka formiranju bloka koji će se suprotstaviti podjeli zemlje u režiji nacionalnih stranaka. Svi oni koji budu na tom fonu dobrodošli su da ojačamo taj patriotski blok – kazao je Nikšić.

U tom pogledu, Radončić je izjavio da nikada neće učestvovati u „nacionalnim, teritorijalnim podjelama ili izmišljanju trećeg entiteta“ ističući da SBB uvodi izbor predsjednika stranke po principu „jedan čovjek jedan glas“.

– Time se SBB demokratizira i preuzima jednu praksu ne SDP-a, nego mnogih stranaka koje tako rade – kazao je Radončić.

susret-niksica-radoncic-1

Govoreći o održanim lokalnim izborima naglašeno je da će SDP pružiti potrebnu pomoć Ćamilu Durakoviću radi dokazivanja nepravilnosti u izbornom procesu u Srebrenici.

– Kao predsjednik SBB-a danas sam potpisao dokument, u kojem se SBB žali na izbornu krađu u Srebrenici, kao i posebnu žalbu, koju su potpisali Bakir Izetbegović i Amer Jerlagić, koja će biti upućena danas do dva sata. Tako je SBB veoma involviran u pokušaju da se onemogući izborna krađa u Srebrenici – naveo je Radončić.

Na narednim izborima poručio je da će stranka na čijem je čelu nastupiti samostalno.

Razmatrajući pitanje Fabrike duhana Sarajevo, poznato je da je „Radončić prvi upozorio da je Vlada FBiH prenisko dala dionicu, odnosno dala naloge koje je bilo nemoguće povući prema berzi“

– To je neko namjerno uradio i ta se transakcija okončala. SDP je predao krivičnu prijavu i u tom smislu podržavamo da pravna država preispita cijeli postupak – dodao je Radončić.

susret-niksica-radoncic-3

Naglasio je da je izgradnja Bloka 7 investicija vrijedna više od milijardu i po maraka i da SBB nije nikada bio protiv toga da se nešto gradi, ali je uvijek za to „da se preispita da li se s konkretnim ponuđivačem u dodatnim pregovorima bez zaustavljanja posla može uštedjeti koji milion“.

U tom smilsu, SBB interveniše da „posao ne stoji, ali da „Elektroprivreda BiH određene stavke spusti što je ekonomski realnije“.

Stavovi lidera SDP-a i SBB-a u pogledu odnosa Hrvatske naspram BiH usaglašeni su budući da smatraju da se o sudbini BiH treba odlučivati unutar zemlje, a da joj Hrvatska može pomoći na putu ka Evropskoj uniji.