Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ratni zločini

Završena identifikacija posmrtnih ostataka Hrvata iz Bugojna

Glasnogovornica Instituta za nestale osobe (INO) BiH Emza Fazlić kazala je Feni da je DNK analiza obavljena u laboratoriji Međunarodne komisije za nestale osobe u Haagu

DNK analizom posmrtnih ostataka, koji su ekshumirani proteklog ljeta na Rostovu u blizini Bugojna, utvrđeno je da pripadaju Zoranu Galiću, Draganu Miličeviću, Anti Markulju i Franji Jezidžiću, koji su ubijeni tijekom proteklog rata.

Glasnogovornica Instituta za nestale osobe (INO) BiH Emza Fazlić kazala je Feni da je DNK analiza obavljena u laboratoriji Međunarodne komisije za nestale osobe u Haagu, a rezultati će biti proslijeđeni Tužiteljstvu BiH koje bi u narednom periodu trebalo zakazati i zvaničnu identifikaciju.

– Porodice će biti pozvane da potvrde identitet žrtava, koji su utvrđeni DNK analizom, i nakon toga uslijedit će njihova odluka o ukopu – kazala je Fazlić.

Kako je dodala, u tijeku je potraga i za lokacijama na kojima bi se mogli nalaziti i posmrtni ostaci ostalih ubijenih Hrvata iz Bugojna.

– Intenzivno se radi na obradi informacija koje mogu dovesti do drugih grobnica – kazala je Fazlić.

Za posmrtnim ostacima žrtava hrvatske nacionalnosti, odnosno za 19 osoba koje su odvedene iz logora Armije RBiH u Bugojnu, traga se duže od dvije decenije.