BiH

ratni zločini

Završena identifikacija posmrtnih ostataka Hrvata iz Bugojna

11/12/2020

Glasnogovornica Instituta za nestale osobe (INO) BiH Emza Fazlić kazala je Feni da je DNK analiza obavljena u laboratoriji Međunarodne komisije za nestale osobe u Haagu

DNK analizom posmrtnih ostataka, koji su ekshumirani proteklog ljeta na Rostovu u blizini Bugojna, utvrđeno je da pripadaju Zoranu Galiću, Draganu Miličeviću, Anti Markulju i Franji Jezidžiću, koji su ubijeni tijekom proteklog rata.

Glasnogovornica Instituta za nestale osobe (INO) BiH Emza Fazlić kazala je Feni da je DNK analiza obavljena u laboratoriji Međunarodne komisije za nestale osobe u Haagu, a rezultati će biti proslijeđeni Tužiteljstvu BiH koje bi u narednom periodu trebalo zakazati i zvaničnu identifikaciju.

– Porodice će biti pozvane da potvrde identitet žrtava, koji su utvrđeni DNK analizom, i nakon toga uslijedit će njihova odluka o ukopu – kazala je Fazlić.

Kako je dodala, u tijeku je potraga i za lokacijama na kojima bi se mogli nalaziti i posmrtni ostaci ostalih ubijenih Hrvata iz Bugojna.

– Intenzivno se radi na obradi informacija koje mogu dovesti do drugih grobnica – kazala je Fazlić.

Za posmrtnim ostacima žrtava hrvatske nacionalnosti, odnosno za 19 osoba koje su odvedene iz logora Armije RBiH u Bugojnu, traga se duže od dvije decenije.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.