Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

KCUS

Završeno ispitivanje genetičkih sekvenci novog koronavirusa

kcus3 (1)

Time FBiH trenutno raspolaže sa prvih 27 sekvenci kompletnog genoma izoliranog virusa, prethodno detektovanih na OJ Klinička mikrobiologija KCUS

Od početka COVID-19 i identifikacije novog koronavirusa (SARS-CoV-2), laboratorije širom svijeta generišu podatke o sekvencama njegovog genoma doprinoseći razumijevanju tog oboljenja i istraživanju odgovarajuće terapije i vakcine.

– Sekvence genoma su, između ostalog, neophodne u razvoju dijagnostičkih testova, praćenju pandemije, te iznalaženju odgovarajućih mjera prevencije i kontrole – navode iz Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS).

U KCUS-u je dosad testirano oko 25.000 uzoraka na COVID-19, što je omogućilo stvaranje najznačajnije i najbrojnije „banke“ sojeva SARS-CoV-2 za brojna istraživanja, značajna za akademsku zajednicu BiH.

– S tim u vezi, u saradnji sa eminentnom Referalnom laboratorijom SZO Charité u Berlinu, na čelu sa prof. Christian Drostenom urađeno je sekvenciranje prve grupe izolata SARS-CoV-2 – naglašava se.

Time FBiH trenutno raspolaže sa prvih 27 sekvenci kompletnog genoma izoliranog virusa, prethodno detektovanih na OJ Klinička mikrobiologija KCUS.

– Očekujemo njihov unos u međunarodnu bazu podataka (GISAID –www.gisaid.org) da bi bile usporedive sa genomom virusom iz ostatka svijeta. To je revolucionarno za cijelu akademsku zajednicu u BiH, jer nas uvrštava u svjetsku bazu kompletnih genoma tog virusa. Filogenetski podaci koji uspoređuju genom naših izolata virusa sa drugim, omogućiti će molekularno-epidemiološko praćenje cirkulisanja virusa na ovom geografskom području, prisustvo endemskih sojeva, te import novih varijanti SARS-CoV-2 – navodi Laboratorij za dijagnostiku COVID-19 pri OJ Klinička mikrobiologija KCUS, saopćila je Pres služba KCUS.