BiH

Završni izvještaj ICOMOS-a za nominaciju stećaka u februaru 2016.

02/11/2015

Završni izvještaj stručnjaka Međunarodnog udruženja za spomenike i spomeničke cjeline (ICOMOS) vezan za evaluaciju 30 nekropola stećaka nominiranih za upis na Listu svjetske baštine UNESCO-a bit će poznat u februaru 2016. – potvrdio je Feni član Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH Dubravko Lovrenović.

Ističe da taj proces odgovara uobičajenoj dinamici ICOMOS-a koju poštuje prilikom evaluacije određenih kulturnih dobara kandidiranih za Listu svjetske baštine.

U međuvremenu će 1. decembra u Parizu biti održana panel diskusija sa stručnjacima ICOMOS-a, posvećena nominaciji stećaka. U njenom će radu učestvovati predstavnici četiri zemlje koje su potpisnice zajedničkog projekta nominacije – Srbija, Hrvatska, Crna Gora i BiH.

– Očekujem da se diskutira o nekim tehničkim problemima ili pitanjima kao što su zaštitne zone pojedinih nekropola, konkretno njih šest. U nekim slučajevima te zone treba proširiti, a u nekim je savjet da ih suzimo. Panel-diskusija će biti posvećena isključivo stećcima i to je također dio redovite procedure koju ICOMOS ima u primjerima evaluacije određenih kulturnih dobara – naveo je Lovrenović.

Ekspertska misija ICOMOS-a tokom septembra je 20-ak dana boravila u BiH, obilazeći lokacije nekropola, što je preduvjet za sastavljanje konačnog izvještaja u ovom kulturno-historijskom dobru.

– Na osnovu svega što smo mogli čuti tokom perioda koji su stručnjaci ICOMOS-a proveli na terenu, kao i na dva sastanka – u Konjicu i Sarajevu, mislim da imamo sve razloge da budemo više nego optimistični kada je riječ o konačnoj odluci Komiteta za svjetsku baštinu UNESCO-a – mišljenja je.

Konačna odluka UNESCO-a o nominaciji stećaka za upis na Listu svjetske baštine bit će poznata u julu, nakon sjednice koja bi trebala biti održana u Istanbulu.

Rad na zajedničkom projektu nominacije stećaka na UNESCO-ovu Listu trajao je pet godina, a u okviru njega nominirano je 30 nekropola sa 70.000 stećaka, od čega su 22 nekropole iz BiH, po tri iz Srbije i Crne Gore i dvije iz Hrvatske.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.