Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

reakcija bh. rediteljice

Žbanić: Ako je istina da je ubijeno 1.601 dijete, onda valjda nije problem dati spisak

Sarajevo: Održana promocija monografija Hajrudina Šibe Krvavca
06.04.2019., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - rU kinu Meeting Point odrzana je promocija monografije jednog od najvecih, najgledanijih i najpoznatijih BIH redatelja Hajrudina Sibe Krvavca. Ovo je prva knjiga o nekom bosanskohercegovackom redatelju, a nastala je na inicijativu Jasmile Zbanic. Krvavcev najpoznatiji film je "Valter brani Sarajevo". Jasmila Zbanic. rPhoto: Armin Durgut/PIXSELL

“Svima nam je bolje da dođemo do istine. Ako je istina 1.601 dijete onda valjda nije problem dati spisak sa imenima. Gdje je spisak?”

Proslavljena bh. rediteljica Jasmila Žbanić, nakon što je to učinio i politički analitičar i psiholog Srđan Puhalo, zatražila je da se objavi spisak ubijene djece tokom opsade Sarajeva.

Žbanić na taj način želi da se utvrdi istina, te da se stane ukraj spekulacijama koje su kulminirale posljednjih dana

“Ja neću nuditi pare kao Srđan Puhalo jer smatram da (kroz poreze) sasvim dovoljno plaćamo institucije da rade na utvrđivanju činjenica (za to svaki mjesec dobijaju platu i do sada su imali priliku objaviti svako ime ubijenog ljudskog bića, datum, okolnosti i mjesto gdje je osoba ubijena i sahranjena ili se vodi kao nestala). Napravljena je knjiga mrtvih koja govori da je u Sarajevu ubijeno duplo manje djece nego što mediji i političari koriste u svojim govorima. Za mene je i jedno jedino ubijeno u Sarajevu ili bilo gdje drugo – previše! Ne razumijem u čemu je problem da dobijemo spiskove na uvid? Izvrstan tekst Edin Ramulić. Srđane, odlično postavljeno pitanje ! Trebali smo ga mi u Sarajevu prvi postaviti. Hvala ti”, napisala je Žbanić na Facebooku.

Njena objava je izazvala lavinu reakcija, kako negativnih, tako i pozitivnih.

U jednoj od njih je objavljen link publikacije “Posljedice opsade Sarajeva: genocid, urbicid i ekocid” unutar djela “Opsada i odbrana Sarajeva 1992-1995.” u kojoj se navodi da je tokom opsade u Sarajevo stradalo 1.601 dijete.

Stradanje djece u tom djelu je prikazan tabelarno kroz godine, na što je Žbanić odgovorila:

“U Knjizi mrtvih, Centra za istaživanje i dokumentaciju navode se imena djece, datum rođenja, od čega su tačno stradali, gdje su sahranjeni – broj ubijene djece je duplo manji. Gdje su imena ostalih? Srpski instituti tvrde da je u Kravici ubijeno 5.000 civila, ali nema imena pa se podatak ne smatra relevantim. Svima nam je bolje da dođemo do istine. Ako je istina 1.601 dijete onda valjda nije problem dati spisak sa imenima. Gdje je spisak?”