Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

krenuli s blokadama

Zbog bojkota iz RS-a današnja sjednica Parlamenta BiH pod upitnikom

Sarajevo: Sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH
11.01.2021., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Sjednica Predstavnickog doma Parlamentarne skupstine Bosne i Hercegovine. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Predstavnici iz RS jučer su najavili kako neće učestvovati u radu institucija BiH. Ukoliko najavu realizuju, sjednica neće moći biti održana

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH danas bi trebao održati sjednicu na kojoj bi trebao biti razmatran Prijedlog zakona o budžetu institucija i međunarodnih obaveza BiH za 2021. godinu.

Predstavnici iz RS jučer su najavili kako neće učestvovati u radu institucija BiH. Ukoliko najavu realizuju, sjednica neće moći biti održana.

Komisija za finansije i budžet Predstavničkog doma podržala je predloženi budžet u drugoj komisijskoj fazi, sa pet prihvaćenih amandmana.

Na dnevnom redu je i Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o akcizama u BiH, čiji je cilj izjednačiti nastanak obaveze plaćanja akcize za poreske obveznike koji prometuju duhanske proizvode s poreskim obveznicima koji prometuju druge akcizne proizvode.

Prijedlog zakona o izmjenama Izbornog zakona BiH, čiji su predlagači poslanici Nermin Nikšić, Saša Magazinović, Nada Mladina i Zukan Helez, također je na dnevnom redu.

Predstavnički dom bi, između ostalog, trebao razmatrati i zahtjev poslanika Jasmina Emrića, Saše Magazinovića i Damira Arnauta da se Prijedlog zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama BiH razmatra po hitnom postupku.

Podsjetimo, u Banjoj Luci je jučer održan sastanak političkih predstavnika i pozicije i opozicije u RS-u povodom odluke Valentina Inzka da nametne Zakon o zabrani negiranja genocida.

Јedan od zaključaka sastanka je da predstavnici iz bh. entiteta Republika Srpska neće učestvovati u radu u državnim insitucijama BiH i neće donositi nikakve odluke dok se pitanje nametanja od strane visokog predstavnika ne riješi