Nastavljene opstukcije

Zbog izbjegavanja osude agresije na Ukrajinu blokirani milioni maraka za BiH

slika1 (1)

Još jedan veliki grant Japanske vlade vrijedan 100 miliona japanskih jena čeka na poslaničku milost

Poslanici Hrvatske demokratske zajednice i stranaka iz Republike Srpske nisu došli na vanrednu sjednicu Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH koja je trebala biti održana 31. marta. Zbog nedostatka kvoruma sjednica je otkazana. Na taj način, između ostalog, blokirani su milioni maraka granta Vlade Japana namijenjeni za opremanje bolnica, borbu protiv terorizma i migrantsku krizu.

Jedna od tačaka dnevnog reda bila je osuda agresije Rusije na Ukrajinu, i jedan od razloga nedolaska HDZ-ovih i poslanika iz RS-a, koji očito nisu spremni osuditi nasilje Rusije. Nermin Nikšić rekao je da su parlamentarci iz RS-a bili u zgradi i čekali da vide da li će biti kvoruma, a po potrebi ipak bi ušli na sjednicu i glasali protiv osude, piše Žurnal.

Nije im odgovarao ni prijedlog suspenzije Rusije iz Vijeća za provedbu mira, ni pomoć Ukrajini, o čemu se trebalo glasati, kao i pomoć BHRT-u koji je na koljenima. Raspravljati i glasati se trebalo i o budžetu institucija BiH, akcizama… i drugim „sitnicama“ važnim za državu i njene građane.

Ovi potezi nisu naročito iznenađenje, kada se znaju stavovi o izmjenama izbornog zakona, budžetu, ukrajinskoj krizi i akcizama.

Ali postoje i drugi primjeri koji pokazuju koliko kadrovi HDZ-a i stranaka iz RS-a svojim nedolaskom na ovu sjednicu vrlo konkretno i direktno štete građanima BiH. Zbog njihove opstrukcije nije data saglasnost i još uvijek neće biti realizovan grant Japanske vlade od 500 miliona japanskih jena, što je oko 7,3 miliona KM. Radi se o bespovratnoj pomoći namijenjenoj jačanju kapaciteta za borbu protiv terorizma i javne sigurnosti, te upravljanje migrantskom krizom.

Još jedan veliki grant Japanske vlade vrijedan 100 miliona japanskih jena čeka na poslaničku milost. Još u januaru prošle godine utvrđen je prijedlog sporazuma kojim Japan donira 100 miliona jena za opremanje bolnica. Da li su disciplinovani i poslovično tačni Japanci mogli zamisliti da više od godinu dana kasnije BiH neće riješiti ni papirologiju za prihvatanje granta?

Zašto bi se kadrovi HDZ-a i brinuli kada bolnica za koju oni najviše brinu – ona u Mostaru koju vodi Ante Kvesić dobija izdašna sredstva za vraćanje dugova od Federalne vlade. Japanski jeni njima, čini se, ne trebaju.

Milioni KM bespovratnih sredstava Vlade Japana nisu jedini grantovi koji nisu usvojeni. Bojkotom sjednice propalo je usvajanje grantova Evropske komisije i Evropske investicijske banke za vodoopskrbu. Radi se o projektu prečišćavanja otpadnih voda u Zvorniku vrijedan oko 2,4 miliona KM, velikim dijelom finansiran sredstvima Zajedničkog evropskog fonda za Zapadni Balkan. Vlasti u Zvorniku na projektima prečišćavanja voda rade već decenijama, a ovaj grant bio je dobra prilika da se problem konačno i riješi. Zahvaljujući poslanicima iz RS-a još uvijek je na čekanju.

Iz istog fonda finansira se smanjenje gubitaka vode u Jajcu i vodoopskrba na desnoj obali rijeke Vrbas. Ukupna vrijednost projekta – oko 18 miliona KM, doprinos Fonda oko tri miliona KM.

Na čekanju su i drugi grantovi i dopune ugovora o bespovratnim sredstvima Evropske unije Bosni i Hercegovini.

Sa druge strane stotina miliona koje bi poboljšale život bh. građana a koje su blokirali, stoje prava poslanika u parlamentima. Kratak isječak iz plana javnih nabavki Parlamentarne skupštine BiH, dok grantovi stoje i propadaju, a zakoni se ne usvajaju.

– Korištenje VIP salona – 25.000

– Putničko osiguranje – 35.000

– Nabavka cvijeća – 6.000

– Tehnički pregled i registracija službenih vozila – 5.000

– Servisiranje i popravka službenih vozila – 86.000

– Nabavka nafte – 250.000

– Protokolarni pokloni – 30.000

– Ugostiteljske usluge za goste – 100.000

– Pranje vozila – 7.000

Osnovna plata zastupnika i delegata u Zastupničkom i Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH je skoro 4 hiljade KM. Sa naknadama i paušalima, komisijama i drugim benefitima, ona iznosi čak i do šest hiljada KM.