Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

KCUS

Zbog nedostatka citostatika obustavljeno pružanje terapija onkološkim pacijentima

kcus
Foto: Screenshot/YouTube/AJB

Iz Kliničkog centra upozoravaju kako je nedostatak citostatika hronični problem, te dodaju da je nabavka i plaćanje ovih skupih lijekova u nadležnosti Federalnog fonda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH

Klinički centar Univerziteta u Sarajevu (KCUS) privremeno je obustavio pružanje terapije onkološkim pacijentima zbog nedostatka citostatika, saopćeno je danas iz ove zdravstvene ustanove.

Na Klinici za onkologiju KCUS-a zbrinjavaju se najteži onkološki bolesnici s područja Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH), za čije liječenje se primjenjuju savremeni onkološki protokoli koji zahtijevaju savremene i skupe lijekove – citostatike, navodi se.

Kako su saopćili, trenutno nedostaje pet citostatika: ‘Metotreksat amp’, ‘Alimta amp’, ‘Irinotekan amp’, ‘BCG amp’ i ‘Taksol amp’.

“Trenutno smo suočeni s problemom nedostataka određenih lijekova, uslijed čega privremeno nismo u mogućnosti pružiti kontinuiranu terapiju onkološkim pacijentima, ali KCUS radi sve što je u našoj moći da se taj problem riješi”, saopćeno je iz KCUS-a.

Iz Kliničkog centra upozoravaju kako je nedostatak citostatika hronični problem, te dodaju da je nabavka i plaćanje ovih skupih lijekova u nadležnosti Federalnog fonda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH.

“Proizvođači i dobavljači citostatika često na globalnom tržištu imaju nedostatak lijekova, te samim tim i kasni isporuka u FBiH, a posljedično i u KCUS”, kažu iz ove zdravstvene ustanove.

Bosna i Hercegovina nema registar o broju onkoloških pacijenata.

Zbog nedostatka novca Zavod zdravstvenog osiguranja FBiH već godinama formira liste čekanja, na kojima pacijenti čekaju mjesecima da im Zavod odobri finansiranje lijeka.

U septembru 2019. godine su na listama čekanja na lijekove iz Fonda solidarnosti bila 343 pacijenta. Taj broj se do kraja 2021. godine povećao na 672 pacijenta.