na potezu Vlada FBiH

Zbog nedostatka citostatika u BiH više od 200 oboljelih od raka na listama čekanja

Foto: Arhiv
Ilustracija

“Žene umiru čekajući na lijek. Nisu to tamo neke žene, to su naše sugrađanke, naše majke, kćerke, sestre, bliske prijateljice koje umiru od karcinoma dojke a da nisu dobile uopšte šansu za liječenje zbog nedostatka citostatika”

Evidentna je potreba za preduzimanjem konkretnih mjera Vlade Federacije Bosne i Hercegovine koje će omogućiti bolju zdravstvenu uslugu pacijentima i smanjiti liste čekanja koje su rezultat činjenice da iznos finansijskih sredstava prikupljenih za rad Fonda solidarnosti duže vrijeme nije dovoljan kako bi se odgovorilo na potrebe pacijenata, javlja BHRT.

Na ovaj problem skreću pažnju i Centri civilnih inicijativa i organizacije civilnog društva koje okupljaju pacijente korisnike usluga Fonda solidarnosti Federacije Bosne i Hercegovine.

Kršenje zakona

Poražavajući podaci Udruženja osoba oboljelih i liječenih od karcinoma dojke “Renesansa”, zbog nedostatka citostatika u Bosni i Hercegovini 209 žena sa metastatskim karcinomom dojke je na listama čekanja. To je, tvrde, kršenje Zakona o potrebama, obavezama i pravima pacijenata.

– Žene umiru čekajući na lijek. Nisu to tamo neke žene, to su naše sugrađanke, naše majke, kćerke, sestre, bliske prijateljice koje umiru od karcinoma dojke a da nisu dobile uopšte šansu za liječenje zbog nedostatka citostatika, ističe Enida Glušac iz Udruženja “Renesansa”.

Ova činjenica za posljedicu ima gubljenje vjere kod ljudi u sistem, zakone, zdravstvo i na koncu u državu, kažu iz udruženja “Futura”.

– Nije lijepo gledati na društvenim mrežama da liječimo djecu SMS-ovima, da skupljamo pare za pojedinačne slučajeve, da svjedočimo raznim prevarama u toj oblasti, smatra Marin Bago, predsjednik Udruženja potrošača “Futura”.

Obaveza Vlade da obezbijedi sredstva

Polazeći od značaja Fonda solidarnosti FBiH u pružanju zdravstvenih usluga građanima Centri civilnih inicijativa uradili su analizu finansiranja, upravljanja i rukovođenja Fondom. Podsjećaju, obaveza Vlade jeste da iz budžeta obezbijedi finansijska sredstva identična iznosu novca koji je prikupljen po osnovu izdvajanja iz doprinosa obaveznog zdravstvenog osiguranja.

– Od osnivanja Fonda solidarnosti Vlada nikada nije ispoštovala tu obavezu i učešće Vlade otprilike iznosi 20 odsto od njene zakonske obaveze. Od deset maraka po zakonskoj obavezi vlada daje samo 2 marke, navodi Dalibor Đerić iz CCI-a.

Dok Vlada ispunjava samo 20 odsto svojih obaveza liste čekanja sve su duže. Iz Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja skreću pažnju da nisu u mogućnosti isfinansirati sve potrebe bez značajnije podrške Vlade FBiH, te da je za zatvaranje listi čekanja potrebno dodatnih 30 do 35 miliona maraka.