Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zbog “plavog jezika” stočarima u RS-u nadoknada 63,8 posto štete

plavi_jezik_gorazde7

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske nadoknadiće stočarima 63,8 posto štete koju su pretrpjeli po osnovu bolesti plavog jezika, potvrđeno je Srni u ovom ministarstvu.

Od bolesti plavog jezika nastala je znatna materijalna šteta, koja se procjenjuje na više od milion KM.

Ministarstvo je prošle godine zaprimilo 104 zahtjeva za ukupno 1.781 životinju, odnosno za 1.780 ovaca i jedno goveče.

Od avgusta do kraja 2016. godine bolest plavog jezika potvrđena je na teritoriji 40 opština Republike Srpske i to najviše u opštinama Rogatica, Foča, Nevesinje i Pale.

Prema prijavama lokalnih centara za kontrolu bolesti plavog jezika, utvrđena su 1.193 žarišta u kojima se nalaze 38.974 preživara od kojih je kod 1.793 bolest laboratorijski potvrđena, dok je sa ispoljenom kliničkom slikom bolesti bilo 7.202 grla, od čega je uginulo 1.572.

Prijavljeno je i 250 pobačaja kod ovaca, a svega jedno grlo je usmrćeno po nalogu inspektora.

Iz Ministarstva navode da će zahtjevi koji su pristigli nakon propisanog roka, odnosno nakon 15. decembra, biti obrađeni i isplaćeni iz sredstava Fonda za suzbijanje i iskorjenjivanje zaraznih bolesti predviđenih za 2017. godinu.

Da bi pomogli svim stočarima koji su pretrpjeli štetu od uginuća stoke, Ministarstvo je izmijenilo Pravilnik o fondu za suzbijanje i iskorjenjivanje zaraznih bolesti, prema kojem ranije vlasnici životinja nisu imali pravo na nadoknadu štete nastalu zbog uginuća, već samo za one životinje koje su ubijene ili ekonomski iskorištene po nalogu nadležnog veterinarskog inspektora.

Pravo na nadoknadu štete stočar ostvaruje ako odmah prijavi izbijanje ili sumnje na zaraznu bolest, zatim ako je pravovremeno obavljeno obavezno preventivno vakcinisanje, kao i dijagnostičko i drugo potrebno ispitivanje životinja.

Pravo se ostavruje i ako je vlasnik poštovao i primijenio sve druge propisane i određene mjere za sprečavanje i suzbijanje bolesti i ako je uplatio naknadu za pružanje veterinarskih usluga.

Iz Ministarstva navode da nadoknadu mogu da ostvare pravna ili fizička lica koja Ministarstvu podnesu zahtjev uz koji prilažu zapisnik komisije o procjeni štete, foto-dokumentaciju ukoliko je riječ o eutanaziji, potvrdu od klaoničara o preuzetom grlu ukoliko životinja ide na sanitarno klanje, rješenje ili zapisnik veterinarskog inspektora, laboratorijski nalaz ako se odnosi na predmet zahtjeva i izjavu da ova nadoknada nije finansirana iz drugih izvora.