BiH

tužilaštvo distrikta

Zbog prijetnji medicinskim radnicima u Brčkom kažnjen s tri mjeseca zatvora

31/05/2022

Navodi se kako su medicinske sestre pozvale policiju, nakon čega je Asmir. B. istrčao do svog automobila, uzeo sportski pištolj marke Airsoft Colt koji je, kako stoji, sličan pravom pištolju, te je ponovno ušao u ordinaciju i usmjerio pištolj iz neposredne blizine liječnici u glavu

Tužiteljstvo Brčko distrikta BiH okončalo je postupak protiv Asmira B. (24), optuženog da je prije dva mjeseca u područnoj ambulanti u brčanskom naselju Rijeke upotrebom pištolja prijetio medicinskim radnicama.

Brzom reakcijom nadležnih organa u procesuiranju ovog incidenta, optuženi je za ugrožavanje sigurnosti prisutnog medicinskog osoblja i liječnice u vezi s vršenjem njene funkcije osuđen na tri mjeseca zatvora, priopćeno je u utorak iz Tužiteljstva Brčko distrikta.

“Tužiteljstvo Distrikta optužilo je Asmira B. da je 22. marta, oko 12 sati, najprije verbalno, a zatim i upotrebom pištolja, prijetio dežurnoj doktorici. Nezadovoljan objašnjenjem procedure prema kojoj o produženju njegovog bolovanja jedino može odlučiti nadležna ljekarska komisija, izrevoltirano je počeo lupati rukama po stolu doktorice A.K., bacati inventar po ordinaciji, vikati i psovati”, stoji u objašnjenju Tužiteljstva.

Navodi se kako su medicinske sestre pozvale policiju, nakon čega je Asmir. B. istrčao do svog automobila, uzeo sportski pištolj marke Airsoft Colt koji je, kako stoji, sličan pravom pištolju, te je ponovno ušao u ordinaciju i usmjerio pištolj iz neposredne blizine doktorici u glavu.

“Plašeći se za život, A. K. ga je molila da se smiri, no on je i dalje prosvjedovao i mahao oružjem da bi, očekujući dolazak policije, konačno ispustio pištolj i pobjegao iz ambulante. Postupak Asmira B. izazvao je zaprepaštenje, uznemirenost i strah za život kod prisutnih medicinskih radnica, koje nisu mogle znati kakvim im se oružjem prijeti”, navodi se u optužnici.

Poslije višesatne policijske potrage za njim na području Brčkog i Čelića, on je sam došao do policije postaje u Brčkom i predao se.

“Brzom reakcijom organa gonjenja protiv njega je, nakon učinkovito provedene istrage, podignuta optužnica za krivično djelo Ugrožavanje sigurnosti (iz člana 180 stav 2 Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH). Prema optužnici, on je ugrozio sigurnost više osoba ozbiljnom prijetnjom da će ih lišiti života i teško tjelesno povrijediti, a to je istovremeno učinio i prema službenoj osobi u vezi s vršenjem njene funkcije”, podvučeno je iz Tužiteljstva.

U postupku pred Osnovnim sudom Distrikta, Tužiteljstvo i optuženi nedavno su zaključili sporazum o priznanju krivice, u skladu s kojim je Asmir B. osuđen na kaznu zatvora od tri mjeseca.

Izuzev odluke o krivičnopravnoj sankciji, optuženi presudu može pobijati žalbom pred Apelacijskim sudom distrikta Brčko, piše u priopćenju.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.