Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zdravstvene ustanove u RS-u duguju Fondu PIO 113 miliona KM

infuzija-bolnica34

Dug zdravstvenih ustanova u Republici Srpskoj (RS) Fondu penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO) po osnovu neuplaćenih doprinosa za PIO krajem marta iznosio je čak 113 miliona KM.

Po evidenciji Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja RS-a, dugovanja zdravstvenih ustanova u ovom bh. entitetu posljednjih nekoliko godina imaju trend rasta.

Tako je ukupni dug po ovom osnovu u 2012. iznosio 12,4 miliona, u 2015. znatno više i to 65 miliona, lani 84,3 miliona, a krajem marta ove godine 113.003.112 KM.

Najviše duguje Univerzitetsko klinički centar Banja Luka, oko 38,7 miliona KM. Iza njega je bolnica u Doboju s 10,4 miliona, Klinički centar Istočno Sarajevo – bolnica Kasindo 9,5 miliona KM duga, Univerzitetska bolnica Foča 7,9 miliona KM, bolnica u Prijedoru 5,5 miliona, bijeljinska bolnica 3,6 miliona…

Iz Fonda PIO su ove podatke potvrdili odgovarajući na pitanja poslanika PDP-a u Narodnoj skupštini RS-a, koji su ukazali na praksu pojedinih zdravstvenih ustanova da se u godini uplate doprinosi za PIO za po dva-tri mjeseca, pa onda ponovo ne izmiruju te zakonske obaveze.

Zbog svega ozbiljne probleme imaju zdravstveni radnici koji trebaju da idu u penziju.

Iz Fonda PIORS-a su potvrdili da je većini zdravstvenih ustanova odobreno i odgođeno plaćanje poreskog duga (reprogram) ili su podnijeli zahtjev da im se da takva mogućnost plaćanja obaveza.

Ostatak duga zdravstvenih ustanova u RS-u, prema evidencijama Fonda PIO, po osnovu reprograma na dan 31. marta 2017. godine iznosi 62.548.219 KM.