Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Željezničari u štrajku traže pomoć međunarodnih organizacija za ljudska prava

zeljeznice rs – zeljeznicari – strajk gladju

Poslaćemo pisma međunarodnim organizacijama za zaštitu ljudskih prava, jer ovdje naša uprava, Vlada Republike Srpske i Narodna skupština RS, su u potpunosti prekršili sva naša prava, izjavio je danas Zlatko Marin, predsjednik Samostalnog sindikata Saobraćajno-transportne djelatnosti u preduzeću Željeznice RS, javlja Anadolu Agency (AA).

Danas, tokom osmog dana štrajka glađu radnika Željeznica RS, u znak podrške okupili su se radne kolege, prijatelji i porodice 12 radnika koji su u štrajku. Bez obzira na to, niko od nadležnih za ispunjavanje njihovih zahtjeva nije im se obratio. Radnici traže da im se isplate naknade za topli obrok i prevoz iz ove godine, kao i da im se omogući ovjera zdravstvenih knjižica.

Marin i njegove kolege poručili su da neće odustati, a tokom prijepodnevnih časova pozlilo je dvojici radnika u štrajku.

“Zdravstveno stanje nam je loše, dogovorili smo smo se da, koga odveze Hitna pomoć, da se vrati nakon ukazane ljekarske pomoći, nećemo odustajati, vidimo da je RS i njenje institucije dozvolila da im radnici umiru. Nije ih briga za običnog radnika, bitno im je da oni zarađuju i imaju”, rekao je Dragan Peulić, otpravnik vozova na stanici Banjaluka koji štrajkuje glađu.

Zlatko Marin rekao je da nemaju planove za veća okupljanja, a da imaju obećanja organizacija i sindikata iz Federacije BiH, da će doći da im daju podršku.

“Osmi dan smo u štajku glađu, dvojica ljudi su danas odvezena u Hitnu. Niko nam se od uprave ili institucija nije obratio ni čak pokušao da razovara sa nama. Na takvu humanost nema se šta reći”, rekao je Marin.