BiH

procjenjuje se šteta

Zemljotres je dobro zatresao i BiH, u Kostajnici oštećeno više od 60 posto objekata (VIDEO)

30/12/2020

Posljedice prvog i najjačeg zemljotresa u toku jučerašnjeg dana, ali i ovih jutrošnjih, pored Kostajnice, osjetili su se i u Prijedoru, Gradišci, Banjoj Luci...

Vršilac dužnosti direktora Republičke uprave civilne zaštite Milan Novitović izjavio je da je opština Kostajnica najugroženija zemljotresom, jer je više od 60 posto objekata oštećeno u većoj ili manjoj mjeri.

– Još se ne radi procjena štete. Radi se na prikupljanju podataka i informacija o onesposobljenosti objekata, odnosno i njihovoj funkcionalnoj upotrebi, rekao je Novitović Srni.

On je podsjetio da je juče, nakon jakog zemljotresa u Hrvatskoj čiji je epicentar bio u Petrinji, više desetina građana Kostajnice raseljeno i nije prenoćilo u svojim objektima, jer su nebezbjedni za korištenje, što je danas u fokusu Republičke uprave civilne zaštite.

– Posljedice prvog i najjačeg zemljotresa u toku jučerašnjeg dana, ali i ovih jutrošnjih, pored Kostajnice, osjetili su se i u Prijedoru, Gradišci, Banjoj Luci, rekao je Novitović, te dodao da je materijalna šteta manjeg obima.

Prema njegovim riječima, oštećeno je pet objekata u Banjoj Luci, u Prijedoru nekoliko, a radi se na saniranju štete.

– Danas očekujemo da se u Kostajnici pojave pripadnici zaštite i spasavanja, kao i pripadnici vatrogasnih jedinica iz Prijedora i Gradiške, zajedno sa pripadnicima Republičke uprave i pripadnicima zaštite i spasavanja iz Kostajnice, istakao je Novitović.

On je rekao da je jutros u Kostajnici održan sastanak Štaba za vanredne sitiacije, da su pripadnici Republičke uprave – specijalizovanih timova u Gradišci, te da se rade redovne aktivnosti koje su povjerene Upravi.

Novitović je poručio građanima Republike Srpske da u ovakvim situacijama nipošto ne paniče i ne podlegnu strahu.

– Treba da znaju kako da se ponašaju u objektima za vrijeme i nakon zemljotresa, da pripreme one osnovne stvari u slučaju da zemljotres bude veće jačine, da koriste zaklone koji su im na raspolaganju, ako se zateknu u objektima, a treba obavezno da poštuju instrukcije štabova za vanredne situacije lokalnih zajednica, koji su u tim trenucima i najodgovorniji i najupućeniji u stanje na terenu, istakao je Novitović.

Prema njegovim riječima, Republička uprave je prije nekoliko godina uradila video klipove koji se odnose na ponašanje učenika u ovakvim situacijama, a na zvaničnom sajtu Uprave date su sadržajne instrukcije kako se ponašati u trenutku zemljotresa, a kako nakon.

– Zemljotres je nepredvidiv, niko ne može znati kada i gdje će se desiti, ne može se znati ni njegova snaga, intenzitet, ni njegova razorna moć. Ali, bez obzira što je tako, građani moraju biti spremni, pribrani, da ne podlegnu strahu i panici. Opravdan strah u ovakvim situacijama postoji, pogotovo u seizmološki aktivnim sredinama, a u ovom trenutku su to opštine zapadnog dijela RS-a, rekao je Novitović.

On je istakao da građani svojim djelovanjem i ponašanjem doprinose smanjenju šteta, posljedica, kako po njihovo zdravlje i život, tako i po imovinu.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.