Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

„NeVidljive u politici“

Žene političarke u Tuzli: Naša uloga u društvu je veoma bitna

izbori_bih4_fotoarhiv_fena

Okrugli sto je organiziran s ciljem kako bi političarke ukazale na taj problem i otvoreno ga prezentirale javnosti

Tokom okruglog stola „NeVidljive u politici“, koji je sinoć organiziralo Udruženje “Ženska vizija” iz Tuzle čula su se iskustva žena koje već dugi niz godina grade svoju karijeru u politici.

– Još se ne možemo pohvaliti time da su žene u politici dovoljno prisutne i adekvatno zastupljene. Nemamo ih u izvršnoj vlasti, nemamo ih na mjestima gdje se odlučuje niti u javnom i društvenom životu zato smo simbolično rekli da 40 posto nije ravnopravnost. Polovinu stanovništva u BiH čine upravo žene i kada bi se dogodilo da sve žene izađu na izbore i da svaka žena glasa za ženu, njihova zastupljenost u politici bi bila daleko veća – izjavila je predsjednica Udruženja „Ženska vizija“ Amela Hajvaz.

Okrugli sto je organiziran s ciljem kako bi političarke ukazale na taj problem i otvoreno ga prezentirale javnosti.

– Naša uloga u društvu je veoma bitna, ali nažalost nismo uvijek prepoznate od naših muških kolega. Mislim da tu postoji i jedna doza straha i nesamopozdanja da se žene malo više aktiviraju u politici. Ali one se trebaju ohrabriti, jer je i u svijetu poznato da su žene u kriznom menadžmentu i u velikim kompanijama donijele jedno novo vrijeme. Zašto žene ne bi bile te koje će pomoći Bosni i Hercegovini da zakorači u malo bolji život – kazala je Nataša Pavić iz HDZ-a BiH.

Edina Kremić iz Stranke za BiH istaknula je da nije zadovoljna svojim položajem u stranci.

– Lično, nisam zadovoljna, a mislim da nisu ni žene s kojima često razgovaram. I ovi izbori će to pokazati i mislim da će biti teško pronaći onu listu gdje je žena nositeljica liste. Zašto moramo uvijek biti broj 2, zašto ne bismo bile broj 1. Nažalost, u mojoj stranci žena je tu samo da zadovolji formu, a kada dolazi do raspodjele funkcija, nažalost žena nema – kaže Kremić.

Kao nezavisna kandidatkinja na predstojećim lokalnim izborima kandidirat će se Nedžada Avdić. Istaknula je da kao žena, koja je donedavno bila u DF-u, ne nosi pozitivna iskustva.

– Ovaj put ću se kandidirati za Gradsko vijeće Tuzla baš iz razloga tog muškog perfekcionizma da oni budu na prvom mjestu. Udaram glavom u zid, ali mi nije žao – kaže Avdić.

U raspravi o vidljivosti žena u politici sudjelovale su još predstavnice SDP-a, SDA, Naše stranke, PDA i BPS-a.