Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
BiH

Žene u crnom 19. juna u Foči, protest u crnini i ćutanju

18/06/2018

Povodom 19. juna – Međunarodnog dana borbe protiv seksualnog nasilja u ratu, koji su Ujedinjene nacije uspostavile 2015. godine, Žene u crnom će 19. juna 2018. godine, posjetiti Foču (Bosna i Hercegovina), gdje će organizovati protest u crnini i ćutanju.

Žene u crnom ovim protestom podsjećaju da je:
– tokom rata u Bosni i Hercegovini silovano oko dvadeset hiljada žena. Najbrojnije žrtve bile su bosanske muslimanke, dok je među počiniocima bilo najviše bosanskih Srba.
– tokom rata u Bosni i Hercegovini (1992-1996), Foča bila mjesto vjerovatno najvećeg sistematskog seksualnog nasilja i silovanja u ratu u Bosni i Hercegovini.
– da je Haški tribunal u svojoj presudi Fočanskoj trojci (Kunarac, Kovač, Vuković), 2001. godine, prvi put u istoriji međunarodnog humanitarnog prava, utvrdio da je seksualno ropstvo u ratu zločin protiv čovječnosti.

Žene u crnom i ovom prilikom nastavljaju da:
– Iskazuju solidarnost i saosjećanje prema ženama žrtvama seksualnog nasilja, kako onima koje su ubijene, tako i onima koje su preživjele.
– Njeguju politiku sjećanja kao odgovornost u odnosu na zločine počinjene u naše ime tokom rata u BiH.

Uz poruku “Pamtimo žene Foče!”, u potpisu saopštenja za medije stoji:

Žene u crnom uz podršku:
Udruženje građana Goraždanke, Goražde
Udruženje žena Seka, Goražde
Udruženje žrtve rata Foča 92-95, Sarajevo
Fondacija Cure, Sarajevo
Mreža Žena u crnom iz Leskovca, Kraljeva, Pljevalja i Prijepolja

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.