Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zenica će izgraditi 62 stana za raseljene osobe

zenica1123

Uprava Grada Zenice, u saradnji sa Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH i Federalnim ministarstvom raseljenih osoba i izbjeglica, objavila je javni poziv raseljenim osobama u Zenici da podnesu prijave za pomoć u stambenom zbrinjavanju, a u okviru “Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja u BiH”.

Pomoć za stambeno zbrinjavanje u okviru RSP – “Regionalnog stambenog zbrinjavanja” je namijenjena raseljenim osobama u Federaciji BiH u vidu osiguranja stanova kroz izgradnju stambenih jedinica u skladu sa propisanim standardima za obnovu i izgradnju stambenih jedinica i objekata u svrhu zbrinjavanja povratnika, te kroz izgradnju zgrada po modelima neprofitnog socijalnog stanovanja u cilju integracije u mjestu raseljenja.

Gradska uprava će za gradnju socijalnih stanova osigurati namjensku parcelu u skladu sa odlukom Gradskog vijeća kojom se regulira implementacija projektnih aktivnosti na zatvaranju kolektivnih centara i korištenje alternativnog smještaja putem osiguranja javnih stanova.

Planirano je da se na području Zenice izgrade 62 stambene jedinice, u cilju integracije raseljenih u mjestu raseljenja, a korisnici mogu biti raseljene osobe iz perioda 1991-1995. godina neovisno od trenutnog formalno-pravnog statusa koje su u potrebi za adekvatnim stambenim zbrinjavanjem. Po službenim evidencijama nadležne gradske službe za 2014. godinu, na području Zenice su 594 raseljene osobe u čak 242 porodice.

Sredstva će se osigurati iz donatorskih sredstva Fonda regionalnog stambenog programa, kojim upravlja Razvojna banka Vijeća Evrope. Koordinator projekta je Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, a implementator je Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica i grad Zenica.