Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

RMU Zenica

Zenički rudari ponovo odbili sići u jamu, čekaju plaću i topli obrok

rudari zenica
Foto: Fena/Arhiv

U pauzi, dok traje “radnički neposluh”, u jami “Raspotočje mijenjaju se užad na izlaznom tornju, kako bi sve bilo spremno za nastavak rada kada rudari dobiju plaću

Rudari jame “Raspotočje” Zavisnog društva Rudnici mrkog uglja Zenica ni jutros nisu sišli u jamu, a radnički neposluh, u koji su u ponedjeljak stupili u drugoj smjeni, nemaju namjeru prekidati sve dok im se ne isplati augustovska plaća i naknada za topli obrok – potvrdio je Feni predsjednik Sindikata ZD RMU Zenica Elvedin Avdić.

Kako je naveo, u ponedjeljak je održan sastanak s federalnim ministrom energije, rudarstva i industrije Vedranom Lakićem, kojem su prisustvovali i nadležni iz vladajućeg društva Javno preduzeće Elektroprivreda Bosne i Hercegovine te sindikalni predstavnici.

Zaključeno je da će se izvršiti usvajanje odluke o trajnoj obustavi izvođenja rudarskih radova u rudarskom objektu “Stara jama” RMU Zenica. Rudarski radovi u tom jamskom pogonu prekinuti su u maju ove godine.

-To će biti proces, ali nemamo dovoljno ljudi. Ovo što imamo jamskih radnika, dovoljno će biti za jamu ‘Raspotočje’. Formiran je i stručni tim koji će danas početi s radom i koji će, najkasnije do 2. oktobra ove godine, sačiniti prijedlog nove organizacije i sistematizacije radnih mjesta. Radnici koji budu višak, bit će adekvatno zbrinuti – uplatom doprinosa za odlazak u penziju ili otpremninama, a Sindikat će u konačnici dati svoje mišljenje o tom prijedlogu – kaže Avdić.

U pauzi, dok traje “radnički neposluh”, kako je naveo, u jami “Raspotočje mijenjaju se užad na izlaznom tornju, kako bi sve bilo spremno za nastavak rada kada rudari dobiju plaću.